El Ministeri de l'Interior aplicarà la Llei de Seguretat Ciutadana als manifestants que aquest dimarts van forçar el cordó policial que envoltava el Parlament i van insultar diputats de Cs i altres partits després que el president de la cambra, Roger Torrent, ajornés la sessió d'investidura de Carles Puigdemont.

Així li ho ha garantit el ministre Juan Ignacio Zoido als diputats del Grup Popular, amb qui s'ha reunit aquest dimecres en el Congrés. En aquest context, el PP ha aprofitat per demanar al PSOE, a Cs i al PNB que no contribueixin amb els seus vots a la derogació de la coneguda com a 'llei mordassa', que va ser impulsada pel govern del PP quan tenia majoria absoluta i Jorge Fernández Díaz estava al capdavant del Ministeri.

La Llei de Seguretat Ciutadana contempla com a falta greu, sancionades amb entre 601 i 30.000 euros, "la pertorbació greu de la seguretat ciutadana en manifestacions davant el Congrés, el Senat i assemblees autonòmiques encara que no estiguessin reunides" o "la desobediència o la resistència a l'autoritat, així com la negativa a identificar-se a requeriment de l'autoritat o dels seus agents".

Revisió de vídeos

Fonts policials han explicat que ja s'estan revisant vídeos de les càrregues policials dels Mossos d'Esquadra després que un grup de manifestants se saltés el cordó policial que va disposar la policia catalana.

La llei és encara més costosa si es determina que s'ha comès una falta molt greu, sancionada amb entre 30.001 i 600.000 euros, en quatre casos, entre els quals es contemplen "les reunions o manifestacions no comunicades o prohibides en infraestructures o instal·lacions en les quals es presten serveis bàsics per a la comunitat o als seus voltants, així com la intrusió als recintes d'aquestes, inclòs el seu sobrevol, quan, en qualsevol d'aquests supòsits s'hagi generat un risc per a la vida o la integritat física de les persones".

La qüestionada 'llei mordassa' contempla al seu torn sancions lleus amb multes d'entre 100 i 600 euros. Les esmentades fonts asseguren que, en el cas de la manifestació independentista d'aquest dimarts, es va poder incórrer en dues especialment.

La primera infracció seria per "falta de respecte i consideració el destinatari de la qual sigui un membre de les Forces i Cossos de Seguretat a l'exercici de les seves funcions de protecció de la seguretat". A més, també es podria haver incorregut en un altre il·lícit: "La remoció de tanques, envetats o altres elements fixos o mòbils col·locats per les Forces i Cossos de Seguretat per delimitar perímetres de seguretat".