La manifestació espanyolista que ha tingut lloc aquest diumenge al matí al passeig de Gràcia de Barcelona estava convocada, inicialment, contra la possibilitat que es pacti una llei d’amnistia, s’ha convertit en un tir a la diana contra Carles Puigdemont i també contra Pedro Sánchez, però fins i tot ha rebut el rei d’Espanya, Felip VI, que en una de les pancartes que s’han pogut veure durant el recorregut ha estat acusat de ser “còmplice del cop d'estat”. En concret, a la pancarta hi havia escrit “Felip VI còmplice del cop d’estat a les urnes, a la democràcia i a la voluntat dels espanyols”.

Felip VI s’ha sumat així a Carles Puigdemont i Pedro Sánchez com a blanc de les ires dels manifestants espanyolistes en una manifestació que, comparada amb la del mateix dia del 2017, ha fracassat estrepitosament: si llavors van reunir 950.000 manifestants segons els organitzadors (350.000 va dir la Guàrdia Urbana) enguany l'assistència s'ha vist significativament reduïda: 50.000 segons la policia de Barcelona i 300.000 segons els organitzadors, molt lluny de les xifres de fa sis anys quan l'entitat va aconseguir reunir tots els partits del 155, inclosos el PSC i el PSOE. 

Sánchez, “traïdor”

Tot i que Puigdemont ha estat el gran protagonista de la manifestació pels crits en contra seu, hi ha hagut altres noms que han provocat una reacció furibunda dels manifestants: primer, el de Pedro Sánchez, a qui han insultat reiteradament, l'han anomenat "traïdor" i en algunes pancartes apareixia la seva cara amb un bigoti emulant el d'Adolf Hitler. L'altre és el de Yolanda Díaz, a qui des de l'escenari Àlex Ramos ha criticat la seva visita al president a l'exili. Si en altres ocasions el fet de citar al rei Felip VI provocava una onada d'aplaudiments entre els espanyolistes, avui el seu nom, després d'encarregar a Pedro Sánchez la investidura, ha passat més desapercebut més enllà de la pancarta que el fa còmplice de la situació.

Qui ha triomfat, en tot cas, ha estat Isabel Díaz Ayuso, que ha eclipsat tant al seu president, Alberto Núñez Feijóo, com a Santiago Abascal. De fet, mentre el líder del PP atenia els mitjans de comunicació, ella es donava un bany de masses entre crits de "presidenta" i "guapa", fent-se fotos amb els seus seguidors. Pel que fa als assistents, molts han començat a desfilar abans que s'acabés l'acte, ja que a les 14:00 hores la calor començava a ser insuportable per molt que Vox hagués facilitat als assistents ventalls amb el logo del partit. Els serveis d'emergència han hagut d'intervenir davant els desmais per cops de calor d'alguns dels concentrats.