El coronavirus no només ha arrasat amb milers de vides arreu del món, sinó que també ha derruït bona part de l'economia. Enmig de la catàstrofe, els 750.000 milions previstos pels fons europeus Next Generation emergeixen com la gran oportunitat per als països per reciclar-se i apostar per un canvi de model productiu enfocat al futur. El Pla Marshal del SXXI. El Govern de la Generalitat calcula que li pertocaran al voltant de 30.000 milions. 

La injecció econòmica de la UE anirà a parar als estats membres, és a dir, que la gestió dels 72.000 milions que corresponen a Espanya -el segon país que més en rebrà després d'Itàlia-, dependrà directament del govern de Pedro Sánchez, que avui ha detallat el seu pla de recuperació previst. Fonts del Departament d'Economia així ho admeten a ElNacional.cat, per bé que confien que hi pugui haver cert marge per decidir. De fet, així ho va pactar ERC amb l'executiu PSOE-Podemos. Ho van anomeran cogovernança. 

Els candidats

Comptant el volum del PIB català i el pes demogràfic, l'estimació del Govern és que en total arribin al voltant de 30.000 milions. A principis de febrer, just a les portes de les eleccions, l'executiu català va triar els 27 projectes candidats a aspirar als fons europeus d'entre 542 que s'hi van presentar. Els escollits són, segons s'argumenta, els que tenen més potencial i, alhora, els que són més factibles, tenint en compte que si l'Estat els selecciona, caldrà començar a executar-los aquest mateix any. 

Entre els projectes n'hi ha de diversos àmbits, des de la salut a l'eficiència energètica, la digitalització o la mobilitat. Entre tots sumen 41.000 milions en inversió i comparteixen un nexe comú, que s'encaminen a promoure transformacions per millorar la competitivitat de l'economia catalana, per fer-la més verda i més digital

ERC i Junts es disputen els fons europeus

La carpeta dels fons europeus és un dels grans caramels de la nova legislatura i això ha fet que s'hagi convertit en un motiu de disputa en les converses per formar govern. Els dos virtuals socis, ERC i Junts per Catalunya, volen controlar-ne la gestió.

La proposta de Pere Aragonès és que la gestió dels fons deixi de dependre del Departament d'Economia -que passarà a mans de JxCat- i pengi directament d'ell, a través d'un comissionat específic. Els junters no compren la idea i insisteixen que és Economia qui se n'ha de fer càrrec.