Dos dies abans de les eleccions del 21-D, els treballadors de la Generalitat de Catalunya han publicat una nova actualització del seu informe sobre els danys que l'aplicació de l'article 155 ha provocat a les institucions catalanes. La plataforma ServidorsCAT, en la qual els funcionaris s'han agrupat, porta setmanes recollint les incidències de tots els departaments en un informe. Aquest va ser publicat per primer cop l'1 de desembre i aquest dimarts, 19 dies després, se n'ha publicat una actualització.

L'informe, de 67 pàgines, conté informació detallada sobre tots aquells projectes que han quedat encallats, inversions cancel·lades o càrrecs destituïts. A més, també fa referència a successos concrets que han afectat de manera directa el personal de les conselleries.

Els treballadors denuncien la imposició de limitacions a aquells que volen assistir a assemblees organitzades pels sindicats o la ruptura d'una carta que havia de ser enviada al conseller -llavors empresonat- Jordi Turull. En aquest sentit, defensen que els fets vulneren alguns dels seus drets fonamentals, com són el dret a la llibertat sindical i el dret a la intimitat de les comunicacions.


Por, autocensura i la Junta Electoral

En aquest nou informe, ServidorsCAT ha afegit les afectacions que ha tingut la censura de la Junta Electoral sobre les institucions, endurida per la proximitat als comicis d'aquest dijous. La JEC ha obligat a treure de les conselleries tots aquells símbols que demanessin la llibertat dels presos polítics, des de cartells fins a llacets grocs als arbres de Nadal. La Junta ha arribat a enviar agents dels Mossos d'Esquadra als departaments en qüestió per assegurar-se que es complien les mesures. 

També denuncien les amenaces d’ampliar les investigacions i querelles relacionades amb el referèndum fins a afectar servidors públics, a més del control de les xarxes socials dels alts càrrecs i altres funcionaris.

Els treballadors creuen que aquests fets, en els que inclouen "la repressió, les amenaces i les actuacions dels Mossos d’acord amb les actuacions de la Junta Electoral", contribueixen a "estendre la por, l’autocensura en la llibertat d’expressió i el temor a prendre decisions entre els servidors públics".

Acomiadaments i trasllats: els costos indirectes d’eliminar el Diplocat

L’eliminació del Diplocat, ordenada pel Consell de Ministre del 15 de desembre, és un altre dels punts calents de l’informe. La supressió d’aquest organisme -dedicat a la promoció internacional de la Generalitat- comportarà unes conseqüències que encara són difícils de quantificar però que es preveu que tinguin un cost, tant econòmic com personal, molt elevat.

Els funcionaris asseguren que la supressió no s’ha dut a terme segons les lleis que regulen el sector públic, cosa que comporta una “manca absoluta de seguretat jurídica” i un gran nombre de costos indirectes.

diplocat - acn

Entre aquests costos, hi ha l’acomiadament de 20 treballadors. A banda de la pèrdua de capital humà, també és possible que aquest tràmit obligui a pagar indemnitzacions “especialment elevades” per l’antiguitat d’alguns treballadors, ja que l’òrgan existeix des de l’any 1982.

Els costos econòmics no acaben aquí. S’hi ha de sumar el trasllat de documentació i altres béns des de les delegacions exteriors fins als departaments corresponents a Catalunya, a més del trencament anticipat dels contractes de lloguer dels locals on s’ubicaven.

La cadena de conseqüències encara continua i, a l’abandonar els locals del Diplocat, algunes de les seus d’ACCiÓ -dedicada a la internacionalització empresarial- hauran de buscar-se nous espais per a les seves oficines, més de 40 arreu del món. De fet, les activitats d’ACCIÓ a l’exterior també han quedat congelades amb el 155.

Cop a la ciència i la memòria històrica

Resumint, la llista de danys de la intervenció de l’Estat a les institucions catalanes és llarguíssima i d’abast encara incert. A banda de les principals noves afectacions citades, el 155 també ha arribat a d’altres sectors com la cultura o la salut.

El món de la ciència, per exemple, ha rebut un cop dur amb la paralització d’investigacions -algunes relacionades amb el càncer de mama- de l’Institut de Recerca biomèdica de Lleida. D’altra banda, també s’han aturat les subvencions relacionades amb memòria històrica i promoció dels drets humans i s’han suspès les indemnitzacions als expresos polítics de la Guerra Civil i el Franquisme.