L'exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa està indignat amb els partits polítics i no comparteix l'estratègia que s'està seguint pel cas del diputat i membre de la Mesa Pau Juvillà. "Mai no hagués imaginat que el Parlament renunciaria explícitament a la seva sobirania en un dictamen votat pel ple i publicat al diari oficial", ha indicat en una piulada al seu compte de Twitter que amb poques hores ja s'ha compartit gairebé 400 vegades. A continuació, Costa ha citat un fragment de la cançó No és això, companys, de Lluís Llach.

TUIT josep costa

ERC, JxCat, la CUP-NCG i En Comú Podem van aprovar aquest dimecres el dictamen que defensa que "no es podria executar" la retirada de l'escó de Pau Juvillà, però que marca que l'extrem de la desobediència "passa per preservar els funcionaris". El PSC-Units, Vox, Cs i PPC van acusar l'independentisme de "teatralitzar" i "gesticular" amb aquest informe, que van qualificar de "bunyol" jurídic. També van reclamar que es faci efectiu l'acord de la JEC i se li retiri l'acta a Juvillà. D'altra banda, el grup d'extrema dreta va amenaçar amb accions penals. La diputada anticapitalista Eulàlia Reguant va apostar per garantir la sobirania del Parlament, però també "superar el marc establert" per "avançar cap a un referèndum".

La Comissió de l'Estatut dels Diputats del Parlament es va reunir amb dues hores de retard respecte al que estava previst. I és que els grups independentistes estaven ultimant el dictamen que volien sotmetre a votació. La proposta pactada per ERC, Junts i la CUP manté que "no es podria executar" la retirada del seu escó perquè de moment no hi ha sentència ferma del Suprem ni s'ha resolt la petició de cautelars. De totes maneres, els tres grups coincideixen que el límit de la desobediència a l'hora de defensar aquesta postura "passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la qual puguin ser perseguits". El text també recorda que el Parlament ja va defensar que la JEC no és competent per prendre un acord "que altera la composició de la cambra" i afegeixen que es tracta "d'una vulneració flagrant" del dret a participació política i a la presumpció d'innocència.

L'oferiment de la CUP

Davant tot aquest embolic, la CUP es va oferir a ERC i Junts per presidir el Parlament i protegir l'escó de Pau Juvillà assumint les conseqüències jurídiques que se'n poguessin derivar durant les negociacions per respondre el dictamen de la Junta Electoral Central que retira l'acta de diputat al cupaire. La proposta s'explica en una circular interna que s'ha fet arribar a la militància de la CUP, on es donen els detalls de les negociacions fins a arribar a l'acord d'ahir dimecres. Fonts dels anticapitalistes han explicat a l'ACN que tant ERC com Junts per Catalunya van rebutjar la proposta, que incloïa assumir "responsabilitats" a la mesa per "garantir" la sobirania de la cambra.