Diputats d'ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i BNG han tornat a sol·licitar la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Carmen Calvo en un ple extraordinari del Congrés perquè expliquin la fugida del rei Joan Carles l en sospitar que són copartícips d'"operació d'encobriment" per mantenir els privilegis d'una institució "opaca, corrupta i antidemocràtica".

Aquesta petició ja va ser vetada a la Taula del Congrés en considerar, d'acord amb l'informe dels lletrats, que la Família Reial és "matèria aliena" al control parlamentari del Govern. Els sobiranistes també han llançat retrets a l'actitud d'Unidas Podemos en manifestar que, amb la seva actitud, la Casa Reial "no necessita monàrquics" i apuntalen així el "règim del 78".

En una roda de premsa conjunta, la parlamentària d'ERC Carolina Telechea ha reivindicat les compareixences de Sánchez i Calvo en un ple monogràfic perquè és "urgent" donar explicacions a la ciutadania sobre la sortida del país de Joan Carles I, que fa 24 dies que ha fugit, els mateixos que el govern espanyol manté el seu "silenci".

Així, ha recalcat que la Taula del Congrés no pot tornar a al·legar que es tracta d'una matèria aliena al Govern, ja que es tracta d'una "operació d'encobriment" en què ha participat per "tapar les vergonyes" de la monarquia. "Hem demanat transparència i ens trobem amb opacitat", ha remarcat Telechea per criticar el "tancament de files" del "règim del 78" amb el PSOE al capdavant per mantenir "els privilegis d'una institució opaca, corrupta i antidemocràtica".