El Congrés es torna a trobar davant d'un nou intent per investigar "els escàndols relacionats" amb Joan Carles I. Diverses formacions s'han unit per tractar que la Cambra investigui les ombres del rei emèrit i, fins ara, no han tingut molt d'èxit. En aquesta ocasió ERCJunts per Catalunya, la CUPUnidas PodemosBildu, Més País, Compromís, el PDeCAT i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) han proposat la creació d'una Comissió d'Investigació "relativa a la trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudita i la implicació d'alguns estaments de l'Estat pel control de la informació dels escàndols relacionats amb el rei emèrit". 

El detonant darrere d'aquest nou intent per investigar les activitats de Joan Carles I ha estat la nova sèrie documental Salvar al Rey (HBO), segons exposen en la seva proposta els grups del Congrés. Els continguts que apareixen en el documental són un punt de partida per la proposta actual, la qual cerca saber "els fluxos monetaris referits als registres d'ús de les anomenades 'targetes black'" així com les "influències polítiques, diplomàtiques i diplomàtiques" de membres de la Família Reial amb Aràbia Saudita.

Aquests no són els únics propòsits de la proposta. Entre els objectius d'aquesta investigació parlamentària s'inclou també el coneixement que puguin tenir d'aquests fets "els membres actuals de la Casa Reial" i, en especial, el rei Felip VI.

Complicitat del CNI i els mitjans de comunicació 

La nova proposta per investigar el rei emèrit s'emmiralla tant en el documental d'HBO, que seguint el seu fil també es demana que el Congrés investigui "la implicació d'alguns estaments de l'Estat per al control de la informació dels escàndols relacionats amb el rei emèrit". Concretament, assenyalen la relació de l'actual Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), així com dels seus predecessors (CESID i CESED), amb "presumptes amenaces i xantatges a examants del monarca" i al seu entorn. També volen conèixer els "recursos i eines públiques" destinades al control de totes les informacions relatives a l'excap de l'Estat.

Intents similars han fracassat anteriorment, deixant l'emèrit protegit escàndol rere escàndol. Fins al moment la Mesa del Congrés amb els vots de PSOE, PP i Vox, han rebutjat totes les sol·licituds d'aquest tipus que han registrat aquestes formacions. Uns precedents que poden acabar sent el futur d'aquesta nova iniciativa.