Ja ha arribat el dia, després de dies de negociacions, que a primera hora d'aquest dijous al matí sembla que encara no han donat fruits, el Congrés dels Diputats escull a partir de les 10 del matí la Mesa del Congrés. Les negociacions de la Mesa s'han portat fins al límit, fins al punt que Junts no fixarà posició fins minuts abans de la constitució. Els seus 7 diputats, així com la de Coalició Canària, tindran la clau per fer decantar la balança cap a Francina Armengol (PSOE) o cap a Cuca Gamarra (PP), que hi arriben sense els vots garantits. "PSOE i Junts apropen posicions, però l'acord està a l'aire", titula El País. Per ara, Junts ha mantingut una alta discreció sobre el sentit del seu vot, només ha parlat el president a l'exili, Carles Puigdemont, que va avisar aquest dimecres que "calen fets comprovables abans de comprometre cap vot".

El País
El País

Pedro Sánchez, acompanyat de la seva gent (entre els quals la possible futura presidenta de la Mesa del Congrés, Francina Armengol) i Alberto Núñez Feijóo recollint l'acta de diputat. Són els dos protagonistes de la portada de l'ABC, que recull les propostes de tots dos. Sobre Sánchez explica que "ven a Junts el mateix que a ERC fa un any", i sobre Feijóo indica que confia a evitar la "paràlisi legislativa". El president del PP ha proposat oficialment Cuca Gamarra com a candidata a presidir el Congrés i situarà Pedro Rollán al capdavant del Senat, on té majoria absoluta. Feijóo acusa Pedro Sánchez de voler "bloquejar" la força guanyadora de les eleccions i li adverteix que haurà de respondre "davant d'Espanya". 

ABC
ABC

"Puigdemont porta al límit el seu poder per controlar Sánchez", titula El Mundo. En una piulada, el dirigent independentista va assegurar aquest dimecres que "No podem avançar nacionalment a força de promeses formulades per qui sempre les incompleix". Una de les promeses de Sánchez per intentar aconseguir el vot independentista és "desplegar" l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE. Sánchez va fer aquest anunci a menys de 24 hores de la constitució de les Corts Generals.

El Mundo
El Mundo

El dia d'avui serà recordat per molta gent per la votació d'infart que es viurà al Congrés dels Diputats, però també per alguns com el dia en què la Princesa Elionor comença la seva formació militar. La Princesa inicia els seus tres anys de formació militar que la prepararan després del seu pas per les acadèmies de l'Exèrcit de Terra, de l'Aire i l'Armada per convertir-se en un futur, un cop sigui reina, en la capitana general de les Forces Armades. L'hereva de la corona, que seguirà els passos del seu pare, Felip VI, cursarà primer la instrucció militar abans de realitzar els estudis universitaris.

La Razón
La Razón

La Vanguardia enfronta Sánchez i Feijóo hores abans de la votació decisiva que comença a les 10 del matí a Madrid. La imatge més destacada, però, és pel virulent incendi que crema a Tenerife. La Direcció General d'Emergències del Govern de Canàries va declarar aquest dimecres la situació d'emergència a nivell 2 per al terme municipal d'Arafo (Tenerife) on s'hi va declarar un foc forestal. El foc va obligar a l'evacuació preventiva de les localitats d'Arrate, Chivisaya, Media Montaña i Ajafona, i també es va decretar el tancament de les carreteres TF-24, entre Las Lagunetas i El Portillo, i la TF-523, Carretera Los Loros.

La Vanguardia
La Vanguardia

Aquest dijous és 17 d'agost i, per tant, a més de la votació al Congrés, es commemora l'aniversari dels atemptats. Avui fa sis anys de l'atemptat que va commocionar tot el país, i per això El Periódico porta un reportatge titulat: "Ripoll, ciutat partida". El rotatiu explica que Ripoll està dividit sis anys després de l'atac que es va forjar a la capital del Ripollès. Els atemptats van causar 16 morts, la sentència reconeix 350 víctimes dels fets per ferides físiques o danys psicològics, i el judici es va allargar durant 32 sessions entre novembre del 2020 i febrer del 2021. L'Audiència Nacional va imposar penes de 53, 46 i 8 anys de presó a Mohammad Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, però després d'un recurs va rebaixar les condemnes més altes en 10 anys cadascuna, havent fixat ja un límit màxim de compliment de 20 anys de presó.

El Periódico
El Periódico

L'Ara ha parlat amb una familiar directa d'un dels terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i n'ha destacat el següent titular: "Ripoll és casa meva i Catalunya el meu país". En clau política, el diari català assegura que "El PSOE s'aboca a una votació agònica pel control del Congrés". Si surten els comptes i res no se surt del guió, el PSOE i Unides Podem haurien de tenir assegurats quatre membres a la Mesa, els mateixos que el PP i l'extrema dreta de Vox. En funció de qui obtingui la presidència, la majoria de la Mesa serà progressista o conservadora. Aquesta és la gran incògnita d'aquest dijous, juntament amb qui ocupa la presidència.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui, a més de l'obvi apunt polític de la jornada, es fixa en el caos a Rodalies dels darrers dies. La consellera de Territori, Ester Capella, ha exigit que el traspàs de Rodalies sigui "una realitat". Ho ha dit després que aquest dimarts al vespre descarrilés un tren a Sitges (Garraf). "Les incidències són una constant des de fa anys i panys per una manca d'inversió històrica", ha criticat Capella, que ha assegurat que hi ha una "voluntat manifesta de no invertir" per part del govern espanyol.  

El Punt Avui
El Punt Avui