Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona per protestar contra l'ordre d'ingrés a presó del raper lleidatà Pablo Hasél. La concentració ha començat a les set del vespre als Jardinets de Gràcia, on després de mitja hora els participants han optat per avançar pel Passeig de Gràcia fins a la delegació del govern espanyol.

Ha estat en aquest punt on alguns dels manifestants han llançat diverses ampolles de vidre als Mossos d'Esquadra, que es troben al costat de l'edifici. Durant la marxa, les consignes més repetides han estat les de "Pablo Hasel, llibertat" o "la nostra millor arma, la solidaritat". Posteriorment, alguns dels manifestants han tombat alguns contenidors i els hi han pres foc.

L'Audiència Nacional (AN) va anunciar el passat dijous que donava deu dies al raper perquè entrés voluntàriament a presó, després que el Tribunal Constitucional decidís no admetre a tràmit el recurs d'empara presentat per la seva defensa contra l'última sentència de l'AN. La pena, ratificada pel Tribunal Suprem, és de 9 mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme amb l'agreujant de reincidència i per injúries i calúmnies a la corona i a les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

Protesta a Lleida

Unes 500 persones també s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carres de Lleida per exigir la "llibertat" de Pablo Hasél. La protesta ha començat a la plaça de la Catedral i ha passat per davant les seus del PSC i del PP, abans d'arribar a la subdelegació del govern espanyol on s'ha llegit el manifest de suport a Hasél.

La resistència de Hasél

El mateix Hasél ja va respondre anunciant que no es presentaria voluntàriament a la presó​. El raper va constatar que ha faltat solidaritat per evitar el seu empresonament, "com tants altres", i va demanar molta difusió sobre el seu cas per tal que tothom s'assabenti d'aquest "atac contra la llibertat d'expressió". Hasél va assenyalar directament al govern del PSOE i Podemos per permetre el seu empresonament mentre "protegeixen la monarquia". Així mateix, va dir que no pensa penedir-se per reduir condemna o evitar la presó.

Hasél també va recordar que entre totes les causes que acumula pot arribar a passar prop de 20 anys a la presó. Va lamentar que aquest "constant assetjament" que pateix des de fa molts anys no només sigui per les seves cançons revolucionàries, sinó també per la seva militància més enllà de la música i l'escriptura. En aquest sentit, el raper va afirmar que la fiscal va reconèixer literalment que "era perillós per ser tan conegut i incitar a la mobilització social".