Jon Iñarritu, diputat per EH Bildu al Congrés dels Diputats, ha tornat a carregar contra el rei emèrit Joan Carles I i s'ha preguntat: "Per què segueix tenint el títol de rei?". Aquesta vegada el detonant ha estat la notícia que ha avançat El País, en la qual relatava com el rei emèrit havia estat notificat que la Fiscalia l'estava investigant abans de fer dues regularitzacions fiscals. És a dir, que aquelles actuacions de bona fe i exonerants, passen a ser provades com interessades. 

A les seves xarxes socials, Iñarritu ha assegurat que no hi ha "fum del volcà de La Palma pot tapar això". Pel diputat basc és evident que l'emèrit només va regularitzar la seva situació "perquè va saber que l'investigaven", una motivació que trenca amb la base de la regularització fiscal, la qual cerca redempció per part dels que han pogut cometre un delicte. 

Iñarritu ha assenyalat a la corona espanyola per simular que ha trencat les seves relacions amb Joan Carles I perquè es van fer públiques les seves activitats il·lícites, no perquè aquestes darreres els semblessin malament. És aquí on s'ha preguntat que segueix fent Joan Carles amb el títol de rei.

 

tuit iñarritu

Cau una defensa

La història de redempció i penediment que envolta la regularització fiscal del rei emèrit Joan Carles I es troba a la corda fluixa. Segons avança El País, la Fiscalia va notificar al rei emèrit que l'estava investigant abans que, "sense requeriment previ", saldés alguns dels seus deutes amb les arques públiques. En aquest cas l'ordre dels factors altera el producte, i molt. El Codi Penal només exonera dels delictes fiscals aquells que salden els seus deutes amb Hisenda abans de saber que estan al punt de mira d'una investigació. És a dir, que penedir-se quan ja saps que t'investiguen no es contempla com un acte de redempció, sinó com una tàctica desesperada. 

La nova informació sobre l'ordre en què el rei va regularitzar la seva situació fiscal, abans o després de tenir coneixement sobre la investigació, pot invalidar l'efecte que es cerca amb aquest moviment fiscal: l'exoneració d'un possible delicte fiscal. L'article 305.4 del Codi Penal assenyala que la regularització normalitza l'acció penal sempre que "s'hagi procedit al complet reconeixement i pagament del deute tributari abans que per l'Administració Tributària se li hagi notificat l'inici d'actuacions de comprovació o investigació"; o abans que la Fiscalia "presenti una querella o denúncia" o "executi actuacions que li permetin tenir [al presumpte defraudador] coneixement formal de la iniciació de diligències".

Quan l'investigat sap que està sota la lupa d'Hisenda, és a dir, té "coneixement formal" que s'han obert diligències contra ell, ja no pot regularitzar la seva situació fiscal, en el cas que ho faci, però, no tindrà efecte exonerador. 

 

Imatge principal: Jon Iñarritu, diputat per EH Bildu al Congrés dels Diputats, durant una intervenció a l'hemicicle / europa press