El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha tornat a ajornar la seva compareixença al Parlament per donar explicacions sobre els casos de corrupció que envolten el PSOE i el govern espanyol, del qual va formar part. Illa, a través de la junta de portaveus de la cambra catalana, ha demanat de comparèixer durant el ple de la setmana del 22 de juliol, l'últim d'aquest període de sessions abans de l'inici de les vacances. Junts, PP i Vox han demanat fins a tres cops la compareixença del president de la Generalitat a la cambra catalana i totes han quedat rebutjades per PSC, ERC i Comuns. Primer, es va rebutjar que comparegués durant el ple de fa dues setmanes, ja que Illa havia comunicat a la Junta de portaveus que ho faria la setmana del 15 de juliol amb l'argument que havia d'assistir a l'Assemblea General de l'ONU a Sevilla (no hi va acabar anant per un incendi mortal a la Segarra). Finalment, tampoc serà el ple de la setmana que ve, i, si res canvia, donarà explicacions el ple del 22 de juliol.
Tot i això, l'oposició ja ha buscat les pessigolles al president de la Generalitat durant els últims plens. En l'última sessió de control al president, Junts per Catalunya va demanar explicacions sobre la reunió que va mantenir amb Pedro Sánchez fa unes setmanes, mentre que el Partit Popular va ser el més dur preguntant un cop més qui és en 'Chili', un nom que apareix en els informes de la Guàrdia Civil i que es vincula amb Illa. Això sí, Illa sempre s'ha desvinculat de la trama de corrupció del PSOE i ha assegurat que desconeixia les pràctiques de l'exnúmero 3 del PSOE, Santos Cerdán, del seu assessor, Koldo García, i de l'exministre José Luis Ábalos.
Monogràfic d'infraestructures
Amb tot, l'ordre del dia del ple de la setmana que ve inclourà un monogràfic sobre infraestructures, així com l'aprovació del decret llei per a augmentar la resiliència del subministrament elèctric a Catalunya. Sobre això, els alcaldes de Lladó, L'Armentera, Sant Jordi Desvalls i Viladamat han remès una carta a la Mesa per a traslladar la seva oposició al text. També està previst que tiri endavant el projecte de llei de l'estatut dels municipis rurals i es debatrà la creació de la comissió de recerca sobre la Dgaia.
A més, la Mesa ha admès a tràmit la proposició de llei de cambres oficials de comerç de PSC-Units, Junts, ERC i PP, i també s'ha abordat la proposició de llei d'usos lingüístics de la CUP, a la qual el mateix grup ha presentat una esmena per a incloure una clàusula econòmica que havia d'incorporar. Una altra de les iniciatives que s'han posat sobre la taula és el decret llei pel qual s'adopten mesures urgents en matèria d'escolarització a partir del pròxim curs. La Mesa també demanarà al Govern que en les seves respostes per escrit als grups s'ajusti a allò que se li pregunta a petició d'ERC i Junts.