Cap canvi. El líder del PSC, Salvador Illa, ha mantingut aquest dijous la retòrica dels socialistes envers el CatalanGate que ja dura des de l'esclat del cas d'espionatge a almenys 65 persones vinculades al moviment independentista. La investigació, de Citizen Lab i The New Yorker, revela informacions que comprometen l'executiu de Pedro Sánchez, ja que, com recorden els mateixos autors, l'aparell utilitzat només pot ser adquirits per governs nacionals o entitats governamentals. A més a més, Pegasus té per prioritat investigar casos de terrorisme, i en cap cas la dissidència interna. Davant d'aquesta informació, l'independentisme ha reaccionat comprensiblement irat, i amb amenaces de desmarcar-se dels acords amb el govern central. Fa dos dies, Pere Aragonès donava per "danyada" la confiança amb el mandatari espanyol, i avui la presidenta del Parlament, Laura Borràs, carregava contra el pacte entre Junts i el PSC a la Diputació de Barcelona. Però Illa només s'ha limitat a lamentar aquests recels.

"Són uns dies en què alguns volen trencar-ho tot, volen estripar-ho tot, volen trencar governs", ha criticat. Per contra, ha assegurat que ell i el seu partit tenen una "confiança al 100%" en l'executiu central. "El govern d'Espanya resol problemes, i Catalunya està millor que fa quatre anys", ha dit amb l'objectiu de reivindicar la feina feta per Pedro Sánchez. I és que precisament els informes indiquen que la majoria dels casos d'espionatge als líders independentistes s'haurien produït sota la seva presidència. Ara bé, Illa ha espolsat de tota responsabilitat el president. "El govern de Pedro Sánchez no ha fet res que s'aparti de l'estat dret", ha afirmat. Més enllà, i com ja va fer ahir, ha compartit la seva disposició "per arribar al fons i esclarir-ho tot". "Tota condemna a tot allò que s'hagi apartat de la legalitat", ha clamat.

 

Reticents a firmar la declaració de condemna

L'espionatge contra líders independentistes també ha impactat en el Parlament, on com a mínim 25 persones que han estat diputades o ho són en l'actualitat són víctimes del CatalanGate. És per aquest motiu que dimecres la Mesa del Parlament va acordar per unanimitat ―inclòs el PSC― encarregar als serveis jurídics de la cambra que analitzin quina és la millor manera d'acompanyar els afectats. Després a la tarda la presidenta Laura Borràs va convocar una Junta de Portaveus telemàtica per elaborar una declaració, que han acabat acordant aquest dijous al matí ERC, Junts, CUP i Comuns, i que el PSC no ha avalat.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els socialistes no s'han afegit a la declaració després d'haver presentat diverses esmenes que els partits independentistes no han acceptat. Quines esmenes proposava el PSC que no s'han acceptat? En la part inicial del text els socialistes exigien treure del títol de la declaració el concepte 'CatalanGate', i també eliminar una part del text que posa l'accent en la repressió contra l'independentisme, que diu així: "És evident que en aquest cas, l'ús d'aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l'independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic". Salvador Illa ha defensat el posicionament socialista: "No creiem que hi hagi una causa general contra l'independentisme, i és per això que no ens hem sumat a la declaració conjunta", ha dit.