El dirigent del PSC Salvador Illa ha assegurat que no té inconvenient si es vol incorporar el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president de Junts Carles Puigdemont al diàleg dins de Catalunya.

En una entrevista a RAC1, ha dit que ell no ha posat "cap restricció" sobre com ha de funcionar el diàleg. Considera que s'hauria de produir en l'àmbit dels grups del Parlament, però ha afegit que, si es vol fer un diàleg de partits, no hi té inconvenient. D'altra banda, ha defensat que el PSC "guanya pes" en la remodelació del govern espanyol perquè té dos ministeris i un d'ells és el més inversor, en referència a la cartera de Transports.

Reclama la posada en marxa del diàleg

Illa ha recordat que Junqueras té una inhabilitació per a càrrec públic, però que és responsable d'un partit polític. En aquest sentit, ha afegit que si hi ha un acord sobre un format de partits, no tindria res a dir respecte a la presència de Junqueras.

Pel que fa a Carles Puigdemont, ha dit que no hi té res en contra, però ha subratllat que en el seu cas "ha eludit les conseqüències de les seves responsabilitats". Malgrat tot, ha assegurat que el que li importa, sobretot, és que es posi en marxa el diàleg a Catalunya.

El Tribunal de Comptes

El cap de l'oposició ha considerat que el fons del Govern per fer front al Tribunal de Comptes sí que s'ajusta a la legalitat, malgrat que el seu partit hagi demanat informe al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per tenir "garanties".

Divendres de la setmana passada, Illa va anunciar que el seu partit demanaria un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el Fons Complementari de Riscos del Govern per donar cobertura a reclamacions com la del Tribunal de Comptes. Illa va explicar que l'objectiu era aclarir "dubtes". Va afegir també que si el CGE dictamina que el fons és legal, el PSC no tindrà inconvenient a votar-hi a favor al Parlament

El text presentat pel PSC a l'òrgan consultiu posa en qüestió que hi hagi una "urgència extraordinària" que justifiqui crear el fons a través d'un decret llei en comptes de la via ordinària.

D'altra banda, Illa es va declarar "decebut i despistat" pel fet que aquest dijous el Parlament rebutgés una taula de partits a Catalunya com proposa el PSC. I va insistir que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va votar el 2018 a favor d'aquesta taula quan Quim Torra presidia la Generalitat.

En referència als dos anys que el Govern ha donat de marge a la taula de diàleg entre governs, Illa va dir que no és partidari de posar terminis ni ultimàtums. "Sembla mentida que no hagin escarmentat", va considerar.

 

Foto principal: El líder del PSC, Salvador Illa / ACN