Girar full. Aquesta és la recepta que proposa el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i que ha repetit un cop i un altre en el discurs de cloenda del 15è congrés del PSC, on la formació catalana ha exhibit la força i la unitat amb què fa front a les eleccions del 12 de maig. "S'ha de fer això, girar full, sense vetos, sense exclusions. La Catalunya que vol girar full demana pas", ha assegurat el líder dels socialistes catalans en un missatge a ERC i Junts. Abans de tancar portes, el conclave socialista ha ratificat per més d'un 98% dels vots la seixantena de noms que Illa ha proposat per a la nova executiva en què Lluïsa Moret apareix com la seva número dos i Núria Parlón com a portaveu del partit.

Des de la primera fila del congrés seguia el discurs el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, acompanyat de la vicepresidenta María Jesús Montero i els ministres Jordi Hereu i Pilar Alegria. "Unir i servir, això és passar pàgina. Cal passar pàgina perquè aquests 10 anys, protagonitzats per dues formacions polítiques, ERC i Junts, no han funcionat. Catalunya ha de tornar a les coses, unir i servir. I això és la democràcia, l'alternança, el canvi amb tranquil·litat", ha defensat el líder socialista.

Unir els catalans

Illa ha assegurat que el seu missatge per girar full és una crida a unir els catalans, pensin com pensin i parlin la llengua parlin. Ha subratllat que aquesta és la principal feina del president de la Generalitat, unir els catalans, i que aquest va ser el propòsit fundacional del PSC, la unitat civil del poble de Catalunya, "no subratllar les diferències, no fomentar la divisió, no convertint la llengua en fronteres, sovint en fronteres mentals i interiors, sinó en fructífers punts de trobada". "Unir, que no és tallar tothom pel mateix patró, la voluntat de ser de Jaume Vicens Vives, la voluntat de ser i la voluntat de conviure de Catalunya", ha destacat el dirigent socialista que, tot seguit, ha exposat de quina manera aquest girar full s'ha de traduir també en "servir" al país, per recuperar la prioritat pels serveis públics i l'impuls de Catalunya.

El primer secretari del PSC ha recollit el fil del discurs de Pedro Sánchez, que en la intervenció anterior ha defensat que el PSC prioritzi l'impuls de l'autogovern, i ha assegurat que amb la seva proposta de girar full, "l'autogovern de Catalunya tornarà a vibrar". "Les institucions tornaran a tenir el prestigi que mereix, i Catalunya tornarà a ser admirada". "La gent tornarà a mirar a Catalunya, no perquè cridi, per victimisme, sinó per exemple que representarà", ha reblat Illa que ha citat Pasqual Maragall quan el 2008 advertia contra un país a la defensiva, instal·lat en la identificació d'enemics exteriors o interiors, en comptes de proposar. 

Presència de l'oposició

Precisament, en el marc del discurs sobre la unitat dels catalans que ha esgrimit, Illa ha dedicat una especial atenció a agrair la presència a les formacions polítiques rivals que avui han assistit a la cloenda del congrés del PSC. Ha començat pels seus aliats d'Units per Avançar, representats per Ramon Espadaler i Albert Batlle, però ha seguit pel president del grup parlamentari d'ERC, Josep María Jové; el vicepresident de Junts Josep Rius, l'alcade del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler dels comuns; a més de recordar que divendres van acudir a la inaugurar del conclave representants de Cs i PP.  "Això diu molt. És una imatge molt rellevant. Un missatge de respecte, el ser avui vosaltres aquí, a escoltar. És un missatge de tolerància, un compromís per part nostre de joc net, de respectar les regles de la democràcia", ha assegurat, tot subratllant el respecte als adversaris i garantint una campanya respectuosa i propositiva de cara al 12 de maig.

El congrés, que ha exhibit al llarg dels tres dies una més que elaborada playlist, s'ha tancat amb Els Segadors i La Internacional, però abans el primer secretari ha clos el seu discurs assegurant: "El PSC està preparat, jo estic preparat i Catalunya està preparada. La millor Catalunya està per venir".