Assenyalament directe. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha culpabilitzat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, del posicionament d'Esquerra Republicana aquest dijous al Congrés dels Diputats. Tot plegat, en una votació en què el govern espanyol pretenia aprovar el seu decret per fer front a la crisi per la guerra a Ucraïna, caracteritzada per un increment del cost de la vida que encara dura. Els republicans havien estat, fins ara, uns socis força fiables per a Pedro Sánchez, però el massiu cas d'espionatge a una seixantena de personalitats vinculades el moviment independentista ho ha capgirat tot. Finalment, l'executiu central va aconseguir sortir-se amb la seva in extremis, però no va evitar escenificar el trencament amb els seus aliats catalans, que van votar en contra del decret.

Amb aquest rerefons immediat, Salvador Illa ha lamentat la decisió d'Esquerra Republicana, i aquest divendres, durant un acte del partit, ha volgut deixar ben clar el seu rebuig al 'no' dels independentistes. De fet, també ha carregat contra el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo que, si bé en un primer moment semblava disposat a abstenir-se per facilitar el tràmit, finalment també va votar en contra. Així, ha titllat d'"error" el posicionament de les dues formacions, abans de recordar algunes mesures que incloïa el decret, com una bonificació del preu de la gasolina, una rebaixa fiscal de l'electricitat o un increment de l'Ingrés Mínim Vital. "Què té això d'esquerres, senyor Aragonès? I què té això de política d'Estat, senyor Feijóo?", ha retret.

La majoria de la investidura es trenca

Avui mateix, i en el marc d'una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', també s'ha pronunciat la portaveu del PSC, Alícia Romero, sobre aquesta qüestió. Així, la socialista s'ha mostrat preocupada perquè creu que la majoria que va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez s'està "d'alguna manera trencant". I també ha lamentat, com Salvador Illa, el posicionament dels republicans: els ha retret que no són "madurs" perquè en votacions importants "barregen coses". "Bildu i el PNB van tenir més sentit d'estat que ERC. ERC en els moments importants falla i potser hauria de reflexionar", ha avisat.

També ha parlat sobre les dimissions que demana l'independentisme en el seu conjunt, i que ja ha reclamat el cap de la ministra de Defensa, Margarita Robles, després que totes les informacions sobre el CatalanGate apuntin al CNI i també per la reacció de la socialista al cas d'espionatge. "Demanar dimissions em sembla prematur. Hem de ser prudents", ha demanat Romero, que aposta per aclarir responsabilitats abans de fer fora ningú. A més, ha celebrat que el govern espanyol "ha afrontat el problema" de l'espionatge, mentre que l'independentisme ho nega pel silenci clamorós del president Pedro Sánchez.

Vilalta reconeix el trencament

També en una entrevista a Catalunya Ràdio, la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha indicat que l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez està "tocada" i que la confiança està del tot "trencada". La dirigent independentista ha apuntat que fan falta més reaccions per part del govern espanyol i detalla que el que havien vist fins ara era insuficient "perquè negaven l'espionatge i guardaven silenci" i que s'ha vist la ministra de Defensa, Margarita Robles, "justificant l'espionatge". Robles va acusar aquest dimecres l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" pel CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar.