Nova enganxada entre els dos representants dels partits que lideren la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya, i que previsiblement s'ha de reunir a principis d'any. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat aquest dilluns que la credibilitat del president del Govern, Pere Aragonès, està "en temps de descompte" en matèria de diàleg, en referència al missatge institucional de Nadal que va pronunciar diumenge el cap de l'executiu català. "Exigeix als altres el que no practica a Catalunya", ha criticat Illa en una entrevista d'Europa Press, després que Aragonès va apostar diumenge en el discurs de Nadal per començar a construir alternatives si s'encalla la taula de diàleg entre el govern central i el de la Generalitat.

Per Illa, Aragonès demana diàleg "però no el practica" dins de Catalunya, quan descarta obrir una taula amb partits amb representació al Parlament, tal com exigeixen els socialistes i va aprovar la mateixa cambra. De fet, el cap de l'oposició ha recordat que l'acord entre els socialistes i ERC per bastir la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol tenia "tres potes" que pretenien recuperar l'enteniment: "la taula de diàleg entre tots dos executius; la comissió bilateral entre la Generalitat i el govern central, i establir el diàleg entre partits catalans" que reclama Illa.

Així doncs, ha recordat que tant la taula de diàleg com la comissió bilateral s'han materialitzat, però que no ho ha fet el diàleg entre partits del Parlament, per la qual cosa creu que Aragonès no està complint l'acordat. Ha destacat també que en la legislatura passada l'aleshores president del Govern Quim Torra sí que la va convocar fins a dues vegades, i ha avisat a ERC i Aragonès: "Compleixin els seus acords. La seva credibilitat, si no, està en temps de descompte".

El dirigent socialista creu que el president català va enviar durant el discurs un missatge adreçat a la meitat de Catalunya, quan hauria d'adreçar-se a tots els catalans i generar concòrdia i unió, i no divisió i discòrdia, segons ell: "No es pot construir res des de la discòrdia".

Diàleg "global"

Illa ha defensat que aquest diàleg entre partits catalans ha de ser global: "No es pot voler que els socialistes donin un xec en blanc en matèria de llengua a les escoles, voler dialogar amb ells sobre una cosa, però no dialogar amb ells sobre pressupostos o sobre com resolem el conflicte polític entre catalans".

Està convençut que aquest diàleg entre partits catalans es produirà i que s'està constatant la necessitat d'aquest diàleg en àmbits com la llengua a les escoles, per la qual cosa creu que "s'obrirà pas com l'aigua que, després d'una pluja torrencial, troba sempre el camí, encara que la llera del riu estigui obstaculitzada".

"El més lògic seria que la llera del riu estigués expedida i que liderés aquest diàleg qui té la responsabilitat de fer-ho, que és el senyor Aragonès", ha advertit, i ha demanat que s'engegui aquest mateix 2022, any en el qual el president català creu que s'ha de generar un gir al conflicte a Catalunya.

Pressió a les escoles

Tot i que ha assegurat que va parar més atenció al contingut del discurs que a la data i lloc on es va produir, ha qüestionat que fos encertat que Aragonès el pronunciés en una escola, concretament la de Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), pionera en l'educació pública i en català durant la Transició: "M'agradaria que tots traguéssim pressió política a les escoles. No sé si l'elecció del lloc, des d'aquest punt de vista, va ser el més encertat", ha afegit Illa.

Albiach: no hi ha alternativa

Salvador Illa no ha estat l'únic que ha valorat el missatge institucional de Pere Aragonès. La portaveu d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha respost a Aragonès que "no hi ha alternativa ni dreceres" al diàleg, i l'ha avisat, des del seu compte de Twitter, que "per aconseguir fruits, cal implicar-se al màxim".

 

A la imatge destacada, Pere Aragonès i Salvador Illa / Sergi Alcàzar