635912291029206460w

Pablo Iglesias vol reunir-se personalment amb Pedro Sánchez, i el PSOE creu que ara és temps dels equips negociadors. Aquest és el posicionament que han manifestat aquest matí ambdues formacions, en resposta a la contraoferta presentada ahir per la formació morada. Els de Ferraz estan diposats a reunir-se "avui mateix" per debatre el document però Podemos vol una trobada prèvia entre els líders. Això, i que els socialistes facin un gest de renuncia cap a C's abans de crear comissions de negociació amb ells.

Segons afirma el portaveu al socialista al Congrés, Antonio Hernando, "he trucat Errejón i deu tenir el mòbil fora de cobertura". Però aquest no sembla el motiu del desacord. El portaveu de Podemos ha respost que cada dia es troba amb Hernando als passadissos, i fins i tot, van trucar-se ahir a la nit, –on assegura que no van acordar res–. Els morats observen certa "teatralització" envers la ronda de contactes i pensen que és una "qüestió menor", que tanmateix, paral·litza l'avenç de les negociacions.

Plec de peticions

El candidat podemista ha defensat la seva oferta davant les crítiques, reiterant que volen un Govern de coalició, i no un acord d'investidura "que calgui revalidar a cada llei". Per això no presenten "un plec de peticions perquè algú les desenvolupi, sinó comprometre'ns amb la proposta i corresponsabilitzar-nos amb ella". Els socialistes es mantenen ferms en la seva voluntat de passar a debatre els punts d'un acord, no sense abans fer-los saber que el referèndum no és negociable i que no avançaran si Podemos el manté.

La fruita madura

A la condició que Iglesias es reuneixi abans amb Sánchez, s'hi manté el vet a Ciutadans. Errejón no ho ha expressat amb claredat, però sembla que la reunió entre els líders també seria perquè el cap de llista del PSOE li faci un gest a Podemos que els tria a ells. Aquesta disjuntiva sembla cada cop més evident, fins i tot, per al portaveu de C's, Juan Carlos Girauta. Girauta assegura que no posarà un ultimàtum als socialistes, però que "la fruita està madura" i "la veritat arriba" sobre quina serà l'elecció dels de Ferraz per a l'acord.

El CNI, el BOE... el poder

Alhora, Girauta ha manifestant que les seves negociacions eren serioses amb el PSOE, i que estava al marge de si Sánchez li feia "ullets" a Iglesias. El portaveu dels taronges creu que Podemos és un partit que "només vol el poder", per això vol "controlar institucions com el CNI, o el BOE". D'aquesta manera, s'ha desmarcat dels morats, afirmant que si ells arriben a un acord amb PSOE sobre un pla de Govern, el presentaran a la investidura, malgrat no tinguin suport. "No busquem tacticismes, sinó millorar el país", ha dit.

En conseqüència, demà es reuniran PSOE i C's sectorialment per seguir definint els punts de l'acord. Girauta ha manifestat que no coneix cap proposta per la banda d'IU, però que el document dels morats era "extraterrestre", i que complicaria l'economia espanyola.

PP, en l'oblit

Malgrat el president en funcions, Mariano Rajoy, va assegurar la setmana anterior que aquesta s'iniciaria una ronda de comissions amb C's, no hi ha hagut cap contacte més al respecte. Els taronges no descarten que si Sánchez fracassa, puguin seguir negociant amb un altre candidat. "Hi ha material per a l'acord", ha dit Girauta. Així, manté la seva voluntat de generar un acord que no impliqui anar a noves eleccions, i segueixen disposats a mantenir un diàleg amb el PP, si es posen en contacte entre ells.