Pablo Iglesias ha tornat aquest dimecres a Barcelona. I ho ha fet amb la promesa d'un referèndum només per a ciutadans de Catalunya, en el termini d'un any i, fins i tot, en una posició de força per a una investidura amb algun altre partit, el referèndum seria una condició sine qua non per votar-la. Iglesias ho ha defensat reclamant com a normal els "espais polítics propis" d'un Estat plurinacional. A més, ha lloat un dels seus impulsors, l'expresident Pasqual Maragall. "Tant de bo hi haguessin socialistes com Maragall", ha confessat.

En una pausada conferència al Primera Plana d'El Periódico, Iglesias ha proposat amb senzillesa el referèndum sense traumes, una consulta només per a ciutadans de Catalunya i des d'una posició de defensa de la unitat d'Espanya però amb un "encaix constitucional diferent".

Fins i tot, el cap de files de Podemos, ha assegurat que el referèndum seria una de les condicions per investir un president espanyol si dels seus vots depèn la investidura de l'inquilí de la Moncloa. "La consulta es pot celebrar, un nou acord de país ha de comptar amb la voluntat de la gent i dels pobles que configuren aquest país", ha reblat.

Maragallisme i plurinacionalitat

Iglesias ha lloat la figura de l'expresident Pasqual Maragall. De fet, ha posat al dia els postulats de l'Espanya plurinacional que el maragallisme va posar de moda a finals dels noranta. "Hem de fer un país on s'hi trobin còmodes els catalans, els bascos, els gallecs o els andalusos... perquè si continua governant Mariano Rajoy fins i tot Valladolid es voldria independenditzar", ha ironitzat.

Per Iglesias, Podemos recupera l'esperit de respecte als "espais polítics propis de Catalunya" que abans tenia el PSC amb Maragall de president. "No tenim una obediència estatal, Catalunya necessita d'espais polítics propis, i això no ens incomoda, al contrari, ens agrada", ha apuntat. I ha dirigit la bala cap el nou PSC de Miquel Iceta: "Si el PSC no tingués una relació jeràrquica diria coses més raonables i coherents des de Catalunya".

'Pa negre' o 'Ocho apellidos catalanes'

El cinema ha servit Iglesias per defensar el seu concepte de nou pacte de país. "La primera vegada que he vist en una pel·lícula que la gent parla en espanyol, català, gallec i euskera és Ocho apellidos catalanes!", ha lamentat, per afegir que no hauria de fer falta veure Pa negre doblada.

No investiran Mas

Per altra banda, Iglesias ha negat la possibilitat que Catalunya Sí que es Pot, la seva franquícia al Parlament de Catalunya, cedeixi vots per investir Artur Mas com a president de la Generalitat.