El vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, ha assegurat que el que fa "mal" a la Guàrdia Civil és que hi hagi comandaments que realitzin informes amb "retalls" de premsa trets de "pàgines webs d'extrema dreta".

Iglesias s'ha expressat així en una entrevista a 'Los desayunos de TVE', recollida per Europa Press, després de ser preguntat sobre el cessament del cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, Diego Pérez de los Cobos.

"És una cosa gravíssima, i un país com Espanya no es pot permetre que hi hagi comandaments que facin retalls d'okdiario per fer informes. Aquest és l'atac més gran contra la Guàrdia Civil i la seva professionalitat. Això hauria de ser un consens independentment de les idees de cada un", ha afirmat.

En aquesta línia, el vicepresident ha descartat fer "matisos" a les explicacions del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, encara que ha recordat que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) "són professionals sotmesos a l'autoritat del Govern". "Això és normalitat democràtica", ha afegit.

Així, Iglesias ha defensat que cada persona pugui "tenir la seva ideologia" però ha insistit que quan "està sotmès a una autoritat administrativa ha de complir les lleis que se li donin".

Si hi ha "grups il·legals" contra el govern, que investiguin els jutges

El vicepresident s'ha referit així a les explicacions que Interior va oferir la passada sobre el cessament de Pérez de los Cobos. Segons el departament dirigit per Gran-Marlaska, aquest es va produir per haver incomplert el procediment de comunicació d'actuacions, ja que aquesta comunicació havia de ser "als sols efectes de coneixement, no del contingut de les mateixes".

En aquest context, Iglesias també ha opinat sobre les declaracions del seu company de gabinet, el ministre de Consum, Alberto Garzón, després que deixés caure la possibilitat que en les FCSE hi pogués haver "elements reaccionaris" que "assumeixen com a|com propi el discurs que convida al cop de l'Estat".

"Què continuïn existint xarxes o grups il·legals que actuen contra la llei? Cada un té la seva opinió, però si això existeix ho han de perseguir els jutges", ha indicat Iglesias, que ha recordat que l'existència d'una "estructura de claveguera no és alguna cosa" que opini ell a títol personal, sinó que "ha quedat acreditat per una comissió parlamentària".

L'executiu no pot "perdre ni mig minut" amb la dreta

En aquest sentit, ha recordat que el Partit Popular "va organitzar una xarxa de policies que treballaven amb sicaris mediàtics per tractar de protegir" la formació "d'assumptes judicials" i que també atacaven l'oposició, en especial a Podemos i a les "forces catalanes". "Tothom sap qui és Villarejo, Fuentes Gago o Eugenio Pino", ha conclòs.

Preguntat sobre si existeix una operació d'assetjament i demolició contra l'Executiu de coalició, Iglesias ha lamentat que a Espanya hi hagi "una dreta de rebequeries, enrabiades, cassola i crits" en comptes d'unes forces polítiques que facin proposades o una oposició lògica".

"Crec que cada vegada hi ha més gent que té clar que el problema de la dreta és que són conscients que no governaran en gaires anys. Els caps que són ara no formaran part de l'Executiu, i per tant no fan una oposició assenyada sinó d'intentar provocar-te a veure si caus", ha afirmat.

Al seu parer, aquesta estratègia de "mentides, enutjos i insults" s'utilitza perquè no es parli de l'Ingrés Mínim Vital o de l'escut social. "Tinc la sensació que això és molt indicatiu de l'enorme debilitat de la dreta al nostre país. Hem de deixar de banda la crispació i el soroll: ve una situació difícil i el Govern no pot perdre ni mig minut amb els de la rebequeria", ha conclòs.