El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que vol saber “en quin context” s’estan produint els interrogatoris de la Guàrdia Civil a càrrecs de la Generalitat i qui els ha ordenat. “M’agradaria molt saber l’origen, el context, què s’està buscant i perquè”, ha dit en una entrevista a l’ACN.

En aquest sentit, Iceta ha manifestat que el Govern espanyol té la via de la fiscalia per actuar i per això demana conèixer si ha estat aquesta o un jutge qui ha ordenat els interrogatoris, ja que fins el moment es desconeix.

Iceta s’ha expressat en aquests termes després que s’hagi citat a declarar diversos càrrecs de la Generalitat i també l’exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi manifestat que aquests interrogatoris no s’emmarquen en la causa que investiga el jutjat d’instrucció número 13 per les declaracions de l’exsenador Santi Vidal.

Tot i això, el dirigent socialista ha considerat que si s’estan interrogant unes persones en concret i no unes altres és perquè “tenen algun tipus d’indici que els fa sospitar d’algunes persones”. 

Iceta també ha apuntat que cal "distingir clarament" entre la defensa d'una opinió i el treball per aconseguir un objectiu sempre que es faci "dins del marc legal" del que pot ser la comissió d'un delicte.

"No cal" aplicar el 155

Sobre si l'Estat hauria d'arribar a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola per aturar l'1-O, Iceta ha considerat que "no és necessari" perquè l'estat de dret té "mecanismes" per fer que les lleis es compleixin. En aquest sentit, ha afirmat que és "el món independentista el que sembla estar una mica delerós que es produeixi aquesta aplicació del 155". Segons ell, no hi ha "cap mena de símptoma" que faci pensar que es pot arribar a aquest escenari.

Iceta ha dit que el que coneixen fins ara és que l'Estat anirà "posant en coneixement" del Tribunal Constitucional totes aquelles accions que, "en coherència" amb les resolucions que ha anat prenent des del 9-N, busquin la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació.

Una altra opció que tampoc veu factible per frenar l'1-O és que el Govern espanyol forci eleccions al Parlament. "No sóc un expert jurista però em fa l'efecte que aquesta no és una possibilitat viable", ha dit.

Amb tot, ha dit que no s'imagina "altres coses" que vagin més enllà de l'actuació judicial del Govern espanyol, de la mateixa manera que ha dit que no s'imagina "què farà el Govern sortint-se del marc legal".