Human Rights Watch recull la condemna als presos polítics per l'1-O al seu informe de drets humans del 2020. El text recorda que nou d'ells van rebre penes de presó d'entre nou i 13 anys per "actes no violents" en relació amb el referèndum "considerat il·legal pels tribunals espanyols prèviament".

L'ONG internacional remarca també que el grup de detencions arbitràries de la ONU va concloure que la presó preventiva de tres dels condemnats "va violar els seus drets". L'informe també recull les protestes per les baixes penes en diversos casos de violació i violència contra les dones. Si bé constata que el govern ha promès examinar canvis en el codi penal, destaca que encara no s'ha fet cap modificació legal de la tipificació d'aquests delictes.

Human Rights Watch també denuncia que es continuïn fent devolucions en calent a Espanya gràcies a la "controvertida" llei del 2015. També recorda que hi ha "preocupació" per la manca d'integració institucional de les persones amb discapacitat.

A la Unió Europea, l'informe alerta de l'augment de la discriminació i la intolerància per l'ascens de l'extrema dreta. "El racisme, la xenofòbia, la islamofòbia, l'antisemitisme i la violència encara prevalen a la Unió Europea", apunta l'estudi, que també recull les "amenaces" a l'estat de dret i als drets humans a Europa.

A més, l'informe considera que la Xina és una "amenaça global per als drets humans". "Cap altre govern deté simultàniament milions de membres d'una minoria ètnica i els adoctrina forçosament i ataca qualsevol persona que s'atreveix a desafiar la seva repressió", apunta l'estudi, que també critica la "censura" i la "vigilància d'estat" imposada pel govern xinès.

A Turquia, l'informe critica el control del govern i la influència política en la justícia i alerta que els activistes pels drets humans estan cada vegada més en el focus, mentre que a Bolívia es recullen els "abusos" i la "violència" durant les protestes. En el cas dels Estats Units, l'informe diu que l'administració de Donald Trump ha fet polítiques migratòries "inhumanes" i ha impulsat "falses narratives per perpetuar el racisme i la discriminació".