Nou escàndol amb l'Ajuntament de Madrid liderat per José Luis Martínez-Almeida. Una cadena d'hotels que treballa pel consistori madrileny va desallotjar el dimecres al matí quatre famílies víctimes de violència gènere per donar les habitacions als aficionats del Reial Madrid el Bayer de Múnic, que arribaven a la capital espanyola per seguir el partit de semifinals de la Champions, que enfrontava ambdós clubs. Estaven allotjades a l'establiment hoteler per un conveni de l'Ajuntament de Madrid per donar cobertura a víctimes de violència masclista en situació d'emergència. Una portaveu de la plataforma de professionals que atén aquestes víctimes ha explicat sota anonimat a El País, que un empleat de l'hotel es va posar en contactes per telèfon per informar-los que havien d'abandonar les instal·lacions perquè "estava tot ocupat a causa del partit de la Champions". Després de negociar amb la cadena, van acceptar que dues famílies es quedessin. En canvi, la resta va haver de fer les maletes i marxar. Una de les famílies va ser reallotjada a un hotel de la mateixa cadena, mentre que les altees tres van tornar a la seu central de la xarxa, que està saturada. Davant aquesta situació de saturació, la Direcció General d'Igualtat de l'Ajuntament va decidir que una dona i el seu fill s'allotgessin a un hostal d'un poble lluny de Madrid. 

Irresponsabilitat de l'Ajuntament de Madrid

La plataforma Treballadores de la Xarxa de Violència de Gènere de l'Ajuntament de Madrid va denunciar aquest dijous a través de X, que durant la nit del 7 al 8 de maig, set unitats familiars romanien allotjades en hotels de la ciutat de Madrid per falta de places en la Xarxa d'Allotjaments de protecció. Davant la situació d'alta demanda "no existien places lliures en hotels de tota la ciutat de Madrid per poder allotjar a totes les dones que requerien un allotjament de protecció i no comptaven amb plaça" en la xarxa municipal. L'entitat denuncia que tots aquests fets redunden en la “revictimització” i la “desprotecció” de les dones víctimes de violència masclista de la capital. Amb tot, carrega durament contra el govern de Martínez-Almeida i asseguren que és una "irresponsabilitat a l'hora de protegir dones víctimes de violència masclista en situació de risc".

Per la seva banda, el delegat de Polítiques Socials, Família i Igualtat, José Fernández, ha detallat que va haver-hi tres dones afectades per aquesta situació. “De les tres dones que es van veure afectades dues van passar directament a l'allotjament que tenim en el nostre servei de violència 24 hores (Servei d'Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere, això és, S.A.V.G. 24 hores), on han d'estar, com a regla general, i una d'elles, i només excepcionalment, va caldre remetre-la a un hotel, en aquest cas fora de la ciutat de Madrid”, ha explicat Fernández, assegurant que aquesta dona ja ha tornat a la ciutat de Madrid “i ja està sent atesa degudament”. Fernández ha demanat ser “molt curosos” amb la informació que es dona sobre aquest assumpte, perquè “són dones que tenen un greu risc”. “Estan en una situació que com menys informació es conegui, millor. Per això jo dic que cal informar amb prudència, que traslladem que l'Ajuntament de Madrid té recursos suficients per a atendre les dones que tenen, en el supòsit d'emergència, que ser ateses per violència de gènere”, ha apel·lat Fernández.

Augment de la demanda

L'Ajuntament al·lega que el nombre de dones sol·licitants de places d'hotel ha crescut en els últims mesos arran de les campanyes de conscienciació i sensibilització dels últims anys, segons han explicat a El País. A més, apunten que el pressupost ha augmentat gairebé un 200% entre 2018 i 2023 —passant dels 7 milions als 13,8 milions—. El consistori no ha negat els fets, però ha remarcat que les dones no han quedat desprotegides i que la dona que va ser desplaçada fora de Madrid aquest dijous va tornar a la seu central de la Xarxa d'Atenció de Violència de Gènere.

Tanmateix, el principal partit de l'oposició a la capital espanyola, Más Madrid considera que les mesures de l'ajuntament són insuficients. La seva regidora Carolina Elías ha relatat que precisament aquest dimecres va poder comprovar el mal de l'estat de les instal·lacions en la seu central, durant una visita programada "és un edifici que cau a trossos, inadequat per acollir a dones que han de sortir de les seves cases amb el posat". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!