L'exconseller de Presidència i diputat de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha denunciat que se l'està sotmetent a un judici polític i, s'ha referit al paper determinant que pot tenir el seu grup parlamentari en la configuració del nou Executiu espanyol, per assegurar que el fet que la Fiscalia demani ara que sigui investigat per la consulta del 9N obeeix més a una “qüestió d’oportunitat política que no pas de dret”. 

Homs ha fet aquestes declaracions a la seu de Convergència on s'ha dirigit després de declarar voluntàriament davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la seva intervenció en l'organització i celebració de la consulta del 9N. L'exconseller ha decidit comparèixer voluntàriament després que el fiscal demanés que se l'investigui i abans que el magistrat Joan Manel Abril decideixi sobre el traspàs del tema al Tribunal Suprem, atesa la seva condició d'aforat com a diputat al Congrés.

L'exconseller considera que s’ha demanat que se l’investigui després que, arran les eleccions del passat 20 de desembre, el grup parlamentari que presideix, Democràcia i Llibertat, “podria ser determinant en la configuració d’un nou Govern espanyol que podria no ser del PP com l’actual”.

En la mateixa línia, argumenta les “raons polítiques” de la denúncia del 9N en el fet que en un primer moment el govern del PP va fer befa de la convocatòria i no va actuar presentant un incident d’execució de la sentència. Segons el seu parer, l'actitud de l'Executiu espanyol va canviar en constatar l'èxit de participació.

“És conseqüència de l’expressió d’un govern, el del PP, que va demostrar una vegada més una falta de cultura democràtica total. Davant el seu mal perdre ha practicat abús de posició i abús de dret”, ha denunciat.

Homs ha retret que “si alguna cosa ha demostrat la fiscalia és de tot menys independència”. En aquest sentit ha recordat que de bon començament la Junta de Fiscals de Sala no va veure cap indici de delicte en la celebració del 9N però, posteriorment, per una ordre jeràrquica superior, va canviar de parer. “El principi jeràrquic té un límit que és anar contra la pròpia llei”, ha advertit.

L’exconseller ha ironitzat que per conèixer las responsabilitats que tenia al Govern en temes de propaganda institucional només cal fer una cerca a Google; ha assegurat que no té cap intenció de plegar com a diputat, però tampoc pot evitar ser aforat -"hi estic en contra; no crec que sigui un privilegi"-; ha titllat de “monstruositat” que es pugui demanar una pena de presó per haver posat urnes de cartró;  i ha assegurat que no té cap vocació de màrtir. "Quantes més coses diguin i més penes vulguin imposar, més gran serà la nostra victòria", ha conclós.

En arribar a la seu de CDC, Homs ha estat rebut pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el de Convergència, Artur Mas. També l'esperaven a la seu convergent la consellera de Presidència, Neus Munté, i els consellers de Cultura, d'Interior i d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, Jordi Jané i Jordi Baiget, a banda dels membres de la cúpula del partit.

El diputat ha explicat que ell mateix ha demanat a Puigdemont i a Mas que no l’acompanyessin al TSJC quan ha comparegut a declarar.