El referèndum unilateral d’independència (RUI) ha irromput aquest matí en la campanya de Convergència i ha provocat grinyols. El candidat, Francesc Homs, ha advertit que aquesta mena de referèndum podria ser boicotejat pels partidaris del 'no', amb la qual cosa es veuria afectada la seva legitimitat democràtica. “Com es fa un RUI si els del 'no' no te'l reconeixen? La democràcia no es pot imposar. S’ha de compartir”, ha subratllat.

El polític convergent ha fet aquestes valoracions l'endemà que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, evités tancar la porta a un referèndum unilateral en ser preguntat al Parlament i en una entrevista a Catalunya Ràdio. De la seva banda, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, s'havia mostrat aquest mateix matí partidari d'aquesta fórmula.

Segons el candidat convergent, un RUI convocat amb l'oposició dels detractors de la independència seria una repetició del 9-N –“la millor presentació que hem fet al món des de l’independentisme. Però no era suficient”–. “La pantalla democràtica vol dir que sigui font de legitimitat i això requereix els del 'sí' i els del 'no'”, ha reblat.

Aquesta situació obliga, a parer del candidat de CDC, a fer “un referèndum reconegut per tothom”. “No hi haurà cap instrument democràtic, cap pantalla democràtica, que no vingui del sentiment dels que se senten interpel·lats per part del 'sí' i del 'no'”, ha advertit, tot assenyalant un cop més la consulta que es va celebrar a Escòcia.

Des de la campanya convergent s'ha volgut treure ferro a les discrepàncies del candidat enfront la voluntat del president d'evitar descarta la fórmula del referèndum unilateral, però els grinyols entre els dos discursos han resultat inevitables.

La CUP, al racó de pensar

Homs ha carregat també contra la CUP als quals ha acusat d’haver fet “molt de mal a Catalunya a l’estil PP” amb la decisió de no retirar l’esmena a la totalitat dels pressupostos, per la qual cosa ha enviat als anticapitalistes “al racó de pensar”. “L’han feta molt grossa”, ha retret.

El candidat convergent ha advertit ERC que no es pot relativitzar el gest dels cupaires, atès que han de canviar d’actitud, i ha advertit que si s’ha imposat la línia dura dins de la CUP, cal donar suport als sectors més dialogants. “Va passar per Nadal i ara. Amb línia dura, zero condescendència”, ha advertit.