Ribera d'Ondara és un petit municipi de la Segarra, a tocar de Cervera, on viuen poc més de 400 persones. El passat mes de març el PSC va perdre l'alcaldia en prosperar una moció de censura dels quatre regidors de l'oposició contra el govern socialista, en minoria amb tres regidors. En aquell moment, la portaveu d'Acord per Ribera d'Ondara, que és d'ERC, Elisabet Jové, es va convertir en alcaldessa, però al cap de poc d'estar al càrrec va iniciar un permís per maternitat. Va ser aleshores quan Albert Puig, regidor d'Aliança Catalana, es va convertir en batlle.

És precisament aquest alcalde accidental qui, aquest cap de setmana, ha acusat el col·lectiu LGTBI de ser el càncer de Catalunya. Puig diu, textualment, que el col·lectiu és  "el càncer més gran del país" i afegeix que ni ara ni mai seran benvinguts al poble. A més, els recrimina estar destrossant la societat. L'alcalde escriu aquest missatge a X, antic Twitter, en resposta a un vídeo que el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha fet circular per les xarxes socials en motiu de la celebració del dia de l'orgull divendres 28 de juny.

No rectifica davant l'allau de crítiques

Com era de suposar, el missatge ha rebut un gran nombre de crítiques però Albert Puig es nega a rectificar: "Per molt que m'amenaceu i em truquin diaris, no rectificaré. On és la llibertat d'expressió?". A més, davant d'alguns missatges de persones homosexuals que li pregunten si la seva orientació sexual els impediria entrar a Ribera d'Ondara, Puig es justifica dient que amb les seves paraules no es refereix a les persones del col·lectiu, sinó a la "ideologia woke", que "està destruint Europa". Woke ('despert' en anglès) és un terme que, originat als Estats Units, inicialment s'usava per referir-se als qui s'enfronten o es mantenen alerta davant del racisme. Posteriorment, va arribar a abastar una consciència d'altres qüestions de desigualtat social, per exemple, en relació amb el gènere i l'orientació sexual.

Aliança Catalana és el partit ultra de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, que a les darreres eleccions al Parlament del passat 12 de maig, va aconseguir irrompre a la cambra catalana amb dos escons i 118.032 vots. Orriols ha arribat al Parlament defensant teories de la conspiració d'altres dirigents ultres de països veïns, com la que denuncia que la població blanca europea està sent deliberadament "substituïda" per població musulmana. 

Orriols demana expulsar l'alcalde del partit

La líder d'Aliança Catalana ha instat aquest dimarts la resta de membres de la formació a expulsar de les seves files l'alcalde provisional de Ribera d'Ondara. "Aliança Catalana defensarà sempre els drets i interessos dels catalans, independentment de la seva sexualitat. No admetrem cap actitud homòfoba dins de les nostres files ni als nostres carrers", ha expressat Orriols en un missatge a X. 

Minuts després de la petició d'Orriols, el mateix alcalde de Ribera d'Ondara, a través d'un altre missatge al compte de X, ha rectificat el comentari que va llançar contra la comunitat LGTBI. "Crec fermament que totes les persones som iguals independentment de la nostra orientació sexual. Per això vull demanar disculpes sinceres per les meves paraules. Em vaig expressar molt malament. Lamento profundament si he ofès algú i reconec el mal que poden haver causat", ha assegurat Puig.

La rectificació no ha evitat que, finalment, la direcció d'Aliança Catalana hagi acordat "per unanimitat" tramitar la baixa disciplinària de Puig "pel seu posicionament contrari a l'ideari del partit". "Garantim la igualtat de tots els ciutadans davant de la llei i no tolerarem l'homofòbia dins de les nostres files", ha anunciat la formació en una piulada d'aquest dimarts al migdia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!