L’Estat ja ha fet l’homenatge que havia promès als més de 28.000 morts confirmats que ha deixat el coronavirus a Espanya. L’acte ha tingut lloc aquest dijous al matí al Palau Reial de Madrid, al voltant d’un peveter que ha honrat la seva memòria. Amb totes les autoritats espanyoles i les màximes de la Unió Europea, el govern espanyol ha volgut donar protagonisme a la societat civil. Un protagonisme que només ha trencat el rei Felip VI, que ha obert la cerimònia amb la seva arribada i l’ha clausurat amb el seu discurs.

Hi eren presents tots els poders de l’Estat, des del govern espanyol en ple fins a les presidentes del Congrés i el Senat, passant pels presidents del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. També tots els presidents autonòmics, incloent-hi Quim Torra i Íñigo Urkullu, una imatge sense precedents. I les màximes autoritats europees: els presidents del Consell Europeu, la Comissió Europea, el Parlament Europeu i l’alt representant Josep Borrell. També el director general de l'OMS i el secretari general de l'OTAN. De partits polítics amb representació a les Corts espanyoles, hi han assistit tots menys Vox. Però el gran protagonista ha estat el monarca, que ha pogut esquivar les ombres de corrupció que amenacen la institució. No hi ha estat present el rei emèrit.

felip homenatge victimes

De fet, l’acte no ha començat fins a l’arribada de la família reial, només Felip VI, Letícia, Elionor i Sofia. Un cop al seu lloc preeminent a la plaça d’armes del Palau Reial, al voltant d’un peveter encès, l’orquestra simfònica de Televisió Espanyola ha interpretat l’himne espanyol. La periodista Ana Blanco ha presentat l’acte en castellà, i després veus enregistrades ho han fet, per aquest ordre, en euskera, català, gallec, anglès i francès. En aquest moment s’han escoltat, des de fora de les instal·lacions reials, uns pocs crits d’algun detractor de Pedro Sánchez.

Només hi ha hagut tres parlaments. El primer ha estat d’Hernando Calleja, germà del periodista José María Calleja, víctima del coronavirus. Ha començat citant noms coneguts que han perdut la vida per la pandèmia, com l’actriu Lucía Bosé o el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet. Però ha recordat que “avui som aquí per honrar les morts anònimes i silencioses que van perdre la vida a conseqüència de la terrible malaltia”. Ha reclamat memòria com a deure: “Descansin en pau i quedin en la memòria de tots, en la memòria d’Espanya”.

 

El segon parlament ha estat de la catalana Aroa López, infermera de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, que ha admès que en molts moments han sentit “impotència”. No només ha recordat el personal sanitari, alguns dels quals hi han deixat la vida, sinó també la “primera línia”, els treballadors essencials. Ha assegurat que aquesta experiència els “marcarà per sempre”. I ha aprofitat per dirigir-se als poders públics presents, perquè defensin la sanitat pública i “garanteixin la dignitat de les nostres professions”.

aroa lopez infermera vall hebron homenatge coronavirus EFE

Un cop ha acabat la sanitària catalana, les autoritats presents, una a una, han fet l’ofrena d’una rosa blanca al peveter, acompanyades d’una víctima del coronavirus. Ha començat la família reial amb Calleja i López, i després la resta d’autoritats.

Després de l'ofrena, Felip VI ha tornat a concentrar el protagonisme, amb el discurs de clausura. En el seu parlament, el monarca espanyol ha fet seu el lema del govern espanyol, fent una crida a la "unitat" per a poder "mirar el futur amb confiança i esperança" des del "respecte i l'enteniment". Ha tingut una menció per als treballadors sanitaris i essencials, que han fet "molt més que complir el seu deure", i per a la societat espanyola, que ha donat un exemple. “La responsabilitat, la força moral, la determinació davant les adversitats i l’esperit de superació del poble espanyol ens mostren el camí a seguir”, ha conclòs.

L’acte ha acabat amb la lectura del poema Silencio d’Octavio Paz, amb una gravació de l'actor José Sacristán. Hi ha hagut un minut de silenci i s’ha tornat a tancar l’acte en castellà, euskera, català, gallec, anglès i francès. La família reial ha estat la primera d'abandonar la plaça d’armes del Palau Reial.

Representació de la societat civil

Hi han assistit unes 400 persones, sempre garantint la distància de seguretat. D’aquestes, tres cinquenes parts eren representants de la societat civil. N’hi han arribat de tot l’Estat: La Moncloa ha demanat a tots els presidents autonòmics que convidessin quatre víctimes o membres de la societat civil dels seus territoris. A banda d’aquestes víctimes, segons fonts de l’executiu, totes les sol·licituds de víctimes que han arribat tant a Presidència com a la Casa Reial han estat ateses i han assistit a l’acte. Les víctimes en total han estat un centenar. També hi havia treballadors essencials, des de periodistes i caixers fins a escombriaires o funeraris, passant per militars o agricultors. I representants de tots els cossos policials, també dels Mossos i l'Ertzaintza.

torra feijoo homenatge coronavirus EFE

Torra agraeix l’acte

En acabar l’acte, en breus declaracions als periodistes, el president Quim Torra ha volgut agrair al govern espanyol “l’organització d’aquest acte sobri i emotiu”. Ha assegurat que “el nostre cor” està amb totes les víctimes d’Espanya. “No els oblidarem mai”, ha dit el president de la Generalitat. També ha expressat la seva “gratitud” per totes les persones “que han cuidat de nosaltres aquests dies”. S’ha compromès a “respectar la seva feina i que la puguin fer amb totes les condicions”.