Històrics del PSOE, entre ells l'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra, s'han afegit aquest divendres a la iniciativa impulsada pels dirigents socialistes Antonio Miguel Carmona i Zenón Jiménez Ridruejo contra la llei Celaá, que suprimeix el castellà com a llengua vehicular a les escoles de Catalunya.

Precisament, avui la Comissió d'Educació del Congrés dels Diputats ha aprovat el dictamen de la ponència de la reforma de la llei d'Educació que substituirà la LOMCE i que inclou l'esmena pactada entre PSOE, Podemos i ERC, que a més d'aquestes formacions, també ha tingut el vot a favor del PNB i Más País.

Petició a Change.org

Aquest acord ha portat que Carmona i Jiménez Ridruejo iniciessin una petició a la plataforma Change.org en contra d'aquesta esmena i per defensar el caràcter vehicular del castellà, que aquest divendres sumava 115.000 firmes de suport, entre elles la de Guerra.

A més, entre els signants d'aquesta iniciativa, també es troben els expresidents del Senat Juan José Laborda i Javier Rojo; l'exsecretari general de la Seguretat Social Adolfo Jiménez; l'exsecretari general d'UGT Cándido Méndez; la degana Lidia Falcón; exministres com César Antonio Molina, José Barrionuevo o Julián García Vargas; el president del Moviment contra la Intolerància, Esteban Ibarra, o l'exseleccionador d'handbol Juan de Dios Román, entre d'altres.

Carmona ha indicat en un comunicat que "està d'acord amb el Projecte d'Educació d'Isabel Celaá, aprovat en el Consell de Ministres, firmat pel president del Govern (PSOE) i presentat perquè es tramiti al Congrés dels Diputats, on diu que el castellà és la llengua vehicular a Espanya. Gens d'acord amb l'esmena d'ERC que suprimeix aquesta part".

A més, ha apuntat que la diputada d'ERC Montse Bassa "és la que més clar ho té quan diu que l'espanyol podrà ensenyar-se a Catalunya, no com vehicular, sinó com l'anglès o el francès", alhora que ha criticat que "els independentistes confonen immersió amb submersió quan no submissió. I això no va amb el nostre caràcter".

En aquesta mateixa línia ha manifestat que defensen "tots els idiomes espanyols. El basc, el català, el gallec i el castellà. Qualsevol agressió a qualsevol d'ells tindrà la nostra reprovació".

A més, aquesta petició també va acompanyada d'un manifest en el qual s'assegura que "l'espanyol és l'idioma de tots i cadascun dels espanyols, la base de la nostra cultura, diversa i plural, la principal garantia de la unitat la capacitat vehicular de la qual ens enriqueix". En aquest també es qualifica aquesta esmena com "un error històric".