El govern espanyol torna a carregar contra l'independentisme, aquesta vegada amb una acció dirigida als alcaldes sobiranistes. El Ministeri d'Hisenda ha reclamat a la Fiscalia del Tribunal de Comptes que cridi a declarar els alcaldes que van viatjar a Brussel·les per donar suport al president Carles Puigdemont així com a diversos europarlamentaris, dins de la investigació que li sol·licita sobre qui va pagar aquests desplaçaments i quant van costar, perquè sospita que "no han estat sufragats per mitjans privats sinó que en tot o en part han pogut fer-se servir fons de caràcter públic".

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha denunciat davant de la Fiscalia del Tribunal de Comptes aquests fets i li ha reclamat que s'investigui una presumpta responsabilitat comptable en el pagament d'aquest viatge de 200 alcaldes.

En l'escrit, amb data d'aquest dimarts, el responsable d'Hisenda es remet a diverses informacions de premsa que apunten que el viatge va costar diversos milers d'euros i que inclouen declaracions de diversos regidors assegurant que el seu ajuntament pagaria la seva part.

En concret, Hisenda detalla que per a aquest desplaçament va ser necessari pagar un vol que va costar "almenys" uns 200 euros per persona i el lloguer del centre cultural de Brussel·les on va tenir lloc l'acte.

Buch i Lloveras, a declarar

Per aclarir tot això, Hisenda demana que es cridi a declarar als alcaldes si es considera necessari però, sobretot, que se citi tres d'ells. Primer, Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI, perquè faciliti la llista dels alcaldes que van realitzar la visita a Brussel·les i els seus eventuals acompanyants, el conjunt d'actuacions organitzades, el seu cost i la forma de finançament dels mateixos. També es demana de citar l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, president de l'ACM, perquè ofereixi la mateixa informació sol·licitada a Lloveras. Segons se cita textualment a la carta, Buch va afirmar a propòsit del viatge que cada alcalde havia pagat el seu viatge, encara que no va aclarir si a costa del consistori o no.

També va afirmar que el lloguer de la sala per a l'esdeveniment amb Puigdemont l'havien costejat diversos eurodiputats, pel que el Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro planteja que prengui declaració a Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé perquè l'aclareixin.

Una vegada que es tinguin totes les dades, el govern espanyol espera que s'identifiqui els responsables "dels danys causats a l'erari públic autonòmic o fins i tot estatal", tant als qui van manipular els fons públics com aquells que tenen capacitat de decisió sobre els mateixos, i que se'ls demani "la responsabilitat comptable procedent".