Un grup de hackers prorussos han atacat aquest dimarts al matí els webs de diaris com El Mundo, ABC, La Razón, Expansión i El Español, així com institucions espanyoles com el Tribunal Constitucional i el Ministeri de Justícia. Es tractaria del mateix grup que va atacar el web del Ministeri de l’Interior aquest diumenge durant el transcurs del recompte electoral, i que ha protagonitzat actes de pirateria a altres països, entre els quals Ucraïna, que està en guerra des del febrer del 2022.

Segons ha explicat El Mundo, el diari ha patit aquest dimarts al matí un atac informàtic que ha provocat problemes perquè els usuaris poguessin accedir als continguts del web. De fet, des de les 9 del matí, afirmen, els lectors s’han trobat amb impediment per registrar-se amb la seves dades d’accés o bé per subscriure’s. Es tracta d’un atac per denegació de serveis i consisteix en una inundació massiva de peticions al web que li provoca dificultats per funcionar i acaba entrant en un estat de col·lapse. Tot i això, El Mundo afirma que, gràcies a la feina dels seus informàtics, aquest extrem “no ha arribat a ocórrer”.

Tal com asseguren fonts de ciberseguretat a El Mundo, la monitorització activa del grup de hackers prorussos NoName057 va revelar que havien inclòs diferents webs d’institucions públiques , mitjans de comunicació i empreses pertanyents a sectors estratègics a Espanya en l’objectiu dels seus atacs. L’ofensiva ha afectat la Casa Reial espanyola, el Tribunal Constitucional i el Ministeri de Justícia, al marge dels diaris El Mundo, Expansión, ABC, La Razón i El Español. El Mundo explica que han pogut aturar l’ofensiva a temps.

Atac al procés electoral

L’onada d’atacs va arrencar la setmana passada. El Centre Criptològic Nacional, que depèn del Centre Nacional d’Intel·ligència, va investigar diversos ciberatacs contra institucions relacionades amb les eleccions generals del 23 de juliol. El divendres el blanc va ser el Metro de Madrid i els Ferrocarrils de València. El dissabte l’objectiu del grup pròxim al Kremlin va ser l’Institut Nacional d’Estadística, mentre que diumenge es va analitzar un possible atac contra la infraestructura del Ministeri de l’Interior, que és l’encarregat de la logística de les eleccions i de difondre l’escrutini electoral.

El departament de Fernando Grande-Marlaska va detectar problemes per accedir al seu web i a diversos dels seus serveis. L’objectiu dels ciberpirates, més que afectar els resultats dels comicis, era provocar incidències tècniques que permetessin posar en dubte la validesa de les eleccions. El NoName057 té un llarg currículum d’atacs d’aquesta mena, sempre vinculats als interessos de Vladimir Putin. El passat juny van llançar una ofensiva contra institucions suïsses després que el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, intervingués al parlament helvètic. La mateixa Ucraïna ha patit tot tipus d’hostilitats cibernètiques en els darrers mesos amb la firma d’aquest grup de hackers.