Hablamos Español i Convivència Cívica han anunciat que porten davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'acord del Govern que ofereix protecció jurídica als docents i els equips directius que preservin el model lingüístic, davant de la sentència del 25% del castellà a les escoles. Les entitats pretenen que el tribunal declari nul·la aquesta mesura de protecció de l'Executiu català. 

Les entitats asseguren que l'acord és "nul de ple dret" per dos motius, segons exposen en un comunicat. Per una banda, consideren que la mesura incompleix directament una sentència ferma, en proporcionar assistència jurídica a aquells professors i equips docents que incompleixen el dictamen del TSJC del 25% de castellà a les aules. El segon motiu va relacionat amb el finançament. Asseguren que l'acord impulsa invertir diners públics per a fins particulars. Segons informa Crónica Global, les dues organitzacions no descarten dur el cas davant del Tribunal de Comptes perquè "tots els diners que hagi gastat el Govern els hagi de tornar com persones físiques".

En declaracions a Crónica Global, Gloria Lago, presidenta de Hablamos Español, ha assegurat que "buscarem totes les escletxes legals" i ha afegit: "No hi haurà ningú de la Generalitat que pugui ser acusat de prevaricació que es quedi sense la denúncia". Les accions legals contra l'acord del Govern no han arribat només des d'aquestes dues entitats, Ciutadans ja va anunciar que interposarà accions penals contra el Govern per aquest mateix acord del Consell Executiu.

En el seu comunicat, Hablamos Español i Convivència Cívica afegeixen que la Generalitat utilitza els seus recursos per amenaçar a les entitats com les seves. Tot i aquesta suposada persecució, expliquen que, a través d'Ampa Total, les famílies poden presentar sus quejas anònimament per reclamar el 25% de classes en castellà que imposa el TSJC. 

Protecció jurídica pels que defensen el català

Entre els primers acords del Govern d'aquest any 2022 hi ha el que pretén defensar el català a les aules a través de la protecció jurídica dels docents i els equips directius dels centres educatius que preservin el model de la immersió. Aquesta protecció implica posar a l'abast d'aquests professionals els serveis d'assessorament, representació i defensa jurídica de la Generalitat. 

La mesura es va anunciar el passat 4 de gener i a més referma el compromís del Govern en la defensa del català, considerant-lo una clau per garantir la cohesió social de l'alumnat al llarg dels anys. Tot i això, quan Patrícia Plaja, portaveu de l'Executiu, va anunciar davant dels mitjans l'aprovació d'aquest acord va remarcar que  la llengua catalana "encara està lluny de ser normalitzada".