El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha anunciat que el seu partit interposarà accions penals contra el Govern per l'acord que va adoptar aquest dimarts en el si del Consell Executiu en defensa de l'escola en català i la cohesió social. En un fil a Twitter, Carrizosa ha explicat que les accions van contra "aquest decret que proclama la seva voluntat de no implementar el 25% d'ensenyament en castellà, destinant recursos per vulnerar els drets de ciutadans emparats pel TSJ i induint funcionaris a vulnerar-los també".

TUIT carlos carrizosa acciones penales govern 1

En una segona piulada, el cap de files taronja avisa: "En el cas que algun funcionari encara confiï en la poció d'indemnitat encarregada pel Govern al professor Bacterio, fem una crida que no es deixin prendre el pèl: les conseqüències d'incomplir la llei i les sentències les paga qui incompleix. De res". Carlos Carrizosa també adjunta dues imatges del document, que es tracta d'un acord i no d'un decret. En tot cas, no ha precisat a quin tribunal presentaran les accions penals.

TUIT carlos carrizosa acciones penales govern 2

En concret, Carrizosa es refereix a l'acord adoptat per l'executiu català per oferir protecció jurídica als docents que preservin l'escola en català. Un dels acords del Govern, segons detalla el text, és "protegir amb tots els mitjans les persones que regeixen els centres educatius, els i les mestres i la resta de persones que hi presten serveis davant qualsevol atac il·legítim que puguin patir i, d'acord amb el principi legal d'indemnitat, posar els serveis d'assessorament, representació i defensa jurídica de l'Administració de la Generalitat al seu servei".

Altres compromisos

L'acord del Govern sobre la defensa del català, de les escoles i de la cohesió social inclou dos punts més: per una banda, "refermar el compromís del Govern amb la defensa del català, de les escoles i de la cohesió social, a tots nivells i per totes les vies institucionals, polítiques i jurídiques que tingui a la seva disposició, així com promoure el consens i la màxima unitat política per fer-ho possible".

 

D'altra banda, l'executiu ha aprovat "exigir responsabilitats per la via corresponent, ja sigui política, penal, administrativa o d'una altra naturalesa, a totes aquelles persones o entitats que ataquin injustament a persones o col·lectius per la defensa i l'ús del català o per l'exercici de llurs funcions".

El Govern considera que "darrerament, diverses actuacions polítiques i judicials han posat en qüestió el model d'ensenyament en català, legalment establert, al marge de la comunitat educativa, de la ciutadania i dels poders públics elegits democràticament". "Cal advertir que la llengua catalana encara és lluny de la seva total normalització, ja sigui perquè el seu ús encara és minoritari en molts àmbits, com el judicial, o bé perquè la ciutadania no es pot adreçar en aquesta llengua a les institucions centrals de l'Estat i, per tant, cal seguir impulsant i promovent les actuacions necessàries per garantir tant la seva protecció jurídica com el seu ús social", indica l'executiu en el document de l'acord.

Imatge principal: Carlos Carrizosa, en una sessió de control al Govern al Parlament / Sergi Alcàzar