Tot just fa una setmana que va sortir a la llum l'escàndol dels papers de Panamà en què el bufet panameny Mossack Fonseca, especialitzat en la gestió de capitals i patrimonis, va patir la macrofiltració periodística més important de la història liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) amb seu a Washington. El Confidencial i La Sexta han estat els mitjans encarregats de publicar-ho a Espanya. En total, 11,5 milions de documents, 12 caps d'Estat, 140 polítics i funcionaris i una llarga llista de grans empresaris, actors, directors, artistes i esportistes d'elit implicats en més de 240.000 empreses offshore de més de 200 països i territoris diferents. Repassem aquí tota aquella informació revelada al voltant del món de les societats opaques i els seus protagonistes. Qui és qui i què és què. 

...

Clica a la dreta de la imatge per moure't per la galeria

Una societat 'offshore'

Una empresa offshore és una societat constituïda en un país diferent d'allà on resideixen o realitzen les empreses la seva activitat econòmica. Malgrat que la seva constitució i pràctica és de per si lícita, per la seva opacitat podria emparar activitats il·legals i sovint s'associa aquest tipus d'empreses a una voluntat d'elusió fiscal que pretén minimitzar el pagament d'impostos dins les escletxes de la llei, aprofitant així la inestabilitat legislativa d'un país on el seu tràfic mercantil té una normativa menys segura. D'altra banda, el diari britànic The Guardian va publicar una llista de tres raons legítimes a l'hora de voler gestionar els diners mitjançant empreses offshore: guardar secrets comercials i de fabricació, evitar ser estafat i mantenir-se sa i estalvi. Tot això pressuposant que no tothom té males intencions en el seu ús. 

David Cameron, res a amagar

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron ja ha admès públicament en una entrevista de la cadena ITV que tenia accions del fons d'inversió de la societat offshore Blairmore creada pel seu pare, Ian Cameron. Va comprar accions del fons de l'empresa Blarimore Holdings Inc. per 12.497 lliures (al voltant de 15.450 euros) i les va vendre, disset anys després, per un valor de 31.500 lliures (al voltant de 39.000 euros) quatre mesos abans d'entrar al 10 de Downing Street. Segueix disposat a encapçalar la lluita per una millor transparència que impedeixi l'evasió fiscal. 

Infantino i Platini, entre la Fifa i la UEFA

Tan sols dos mesos després que Gianni Infantino fos nomenat president de la Fifa, s'ha descobert que va firmar contractes, quan ostentava el càrrec de directiu jurídic de la UEFA, per cedir drets de TV de la Champions League del 2006 a la societat Cross Traiding/Teleamazones, on figuren alguns dels imputats pels casos de corrupció del Mundial de la FIFA. Per la seva banda, el president inhabilitat de la UEFA i acusat per la fiscalia suïssa, Michel Platini va administrar una societat offshore creada el 2007. De moment, la policia federal ja s'ha presentat per escorcollar la seu de la UEFA a Nyon.

Soria, ministre d'Indústria i empresari 

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme en funcions, José Manuel Soria, apareix com administrador de la societat UK Lines Limited registrada el 1992 a les Bahames. La societat 'offshore' es va dissoldre el març de 1995 abans que Soria comencés la seva campanya electoral per a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria. Ara bé, el seu nom no figura als documents des de novembre de 1992 quan el seu germà i actual consultor d'Invertia el va substituir al capdavant de l'offshore. El PSOE ha demanat la seva dimissió i la resta de l'oposició, la seva compareixença al Congrés. El ministre ha assegurat no tenir-hi res a veure. 

Silvio Berlusconi, prèviament condemnat 

L'exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi va comprar drets de pel·lícules a través de la societat offshore American Film Company registrada el 1992 i cancel·lada el 2008 radicada a les Illes Verges. Il Cavaliere ja va ser condemnat el 2012 per evasió d'impostos i dins el "cas Mediaset" a complir un any de serveis socials. 

Els cercles íntims dels Le Pen

El cercle de col·laboradors més íntim de la líder del partit d'utradreta francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen i el seu pare i també de l'expresident de la formació, Jean Marie Le Pen, van crear una xarxa d'empreses offshore per blanquejar diners a paradisos fiscals. El responsable del programa econòmic del partit a les presidencials el 2012, Nicolas Crochet, també hi està involucrat. 

La gestió d'actius dels Núñez

El promotor immobiliari i expresident del FC Barcelona, Josep Luis Núñez Clemente, i part de la seva família es van beneficiar de dues societats instrumentals, Marlur Limited i Thelway Investments Inc. constituïdes el 2 de febrer de 1999 a les Illes Verges per gestionar actius no determinants. Sis anys després i amb vinculació amb el banc UBS de Ginebra, ambdues societats van ser liquidades. Encara no ha estat possible determinar si els fons van ser o no regularitzats en l'amnistia fiscal del 2012 sota el mandat del Partit Popular. 

Davíð Gunnlaugsson dimiteix

El primer ministre islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson, ha presentat la seva dimissió després que fos rebutjada la seva petició de dissoldre el Parlament arran de la crisi oberta per la societat Wintris que ell i la seva esposa, Sigurlaug Pálsdóttir controlaven a les Illes Verges amb un capital de gairebé 3,5 milions d'euros en bons als tres principals bancs islandesos que es van enfonsar durant la crisi del 2008. Milers de persones es van manifestar al costat del Parlament de Reykjavík i finalment, la seva petició no va ser acceptada pel president del país, Ólafur Ragnar Grímsson. 

Les 31 societats de Strauss-Kahn

L'antic director general del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, ha estat vinculat a 31 societats offshore procedents de diferents paradisos fiscals associats a Mossack Fonseca amb l'objectiu d'obrir comptes bancaris que fossin capaços de dissimular la identitat real dels beneficiaris del fons. Strauss-Kahn va agafar les regnes durant l'octubre del 2013 del fons d'inversió luxemburguès Leyne, Strauss-Kahn & Partners (LSK) creat pel seu soci Thierry Leyne i encarregat de gestionar les societats a les Seychelles, Illes Verges, el Panamà i Hong Kong. El seu entorn ho va desmentir. 

El Nobel de Vargas Llosa

L'escriptor peruà i amb nacionalitat espanyola, Mario Vargas Llosa, va controlar la societat Talome Services Corporation establerta a les Illes Verges juntament amb la seva exdona Patricia Llosa durant un breu període del 2010 i la va dissoldre abans de rebre el Premi Nobel per La ciudad y los perros. El seu intermediari era el directiu de la firma holandesa Pan-Invest Management, Dave Marriner. L'offshore va passar ser propietat de dos ciutadans russos sense cap mena de vinculació societària. L'entorn ha assegurat que no hi havia consentiment. 

El ministre Cinca qüestionat

El ministre andorrà de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha reconegut ser apoderat de la societat Mariette HoldingsInc des de l'abril de 1999 fins al juliol del 2000 per "poder operar amb més facilitats" quan treballava en una empresa andorrana amb voluntat d'expandir-se a l'Amèrica Central i Amèrica del Sud. El titular de Finances des del 2011, ho ha confessat per iniciativa pròpia i fent un "exercici de transparència". Qüestionat per la seva gestió del cas BPA i la seva condició d'exdirectiu de Credit Andorrà, no vol amagar res. Un document firmat pel mateix Cinca desmenteix la seva versió i prova que va ser tenidor de la societat fins el febrer del 2002. 

Exculpar la família Pujol

Oleguer Pujol, el fill petit de l'expresident Jordi Pujol, tenia també una offshore a Panamà. Va signar el desviament d'una comissió de 6,8 milions d'euros en la compravenda de 1.152 oficines del Banc Santander, que al seu torn, li hauria reemborsat fins a 5 milions d'euros més a través de la firma de Samos Servicios i Gestions SL. L'acord es va firmar el 8 de febrer del 2008, poc després que la firma d'Oleguer i el seu soci Luis Iglesias, Drago Capital, tanquessin la compra amb el banc presidit per Ana Botín. Va comptar amb l'ajuda de Javier de la Rosa i els fons van ser regularitzats el 2012. Oleguer Pujol nega irregularitats i exculpa la família. 

La infanta Pilar de Borbó

La infanta Pilar de Borbó, germana de Joan Carles I i tieta de Felip VI, va presidir i dirigir durant quatre dècades la companyia Delantera Financiera S.A a partir de l'agost de 1974, poques setmanes després que Joan Carles, aleshores amb el títol de príncep, assumís de forma interina el càrrec de cap de l'Estat per malaltia del general Franco. L'empresa es va mantenir activa precisament fins el 24 de juny del 2014, quan va ser dissolta, cinc dies després que Felip VI fos proclamat rei d'Espanya per l'abdicació de Joan Carles. La infanta ho ha admès sense incomplir "cap obligació exigida per la legislació tributària espanyola".

Macri i el seu passat com a alcalde

El nou president de l'Argentina, Mauricio Macri va administrar juntament amb el seu pare i el seu germà Fled Trading Ltd, una societat constituïda a les Bahames el 1998 quan Macri era president del Club Atlético Boca Juniors i la va dissoldre el 2009, quan ja ostentava el càrrec d'alcalde de Buenos Aires. L'empresa offshore no figura en la seva declaració patrimonial del 2007 i 2008, però sí la declaració d'un compte de Merryll Lynch a Estats Units i 1.580.000 dòlars en actius de l'estranger, sense ubicació concreta estipulada. Malgrat que ha negat tenir cap mena de participació ni capital associat amb l'offshore, un fiscal argentí n'investigarà l'omissió de dades. 

Poroixenko, president i multimilionari 

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, és també multimilionari i accionista des del 2014, coincidint amb l'entrada de les tropes russes a l'Est d'Ucraïna, de Prime Asset Partners Limited, una societat establerta a les Illes Verges sobre la qual assegura que és per motius de transparència i separació d'actius entre l'activitat empresarial i el càrrec públic, sempre dins la legalitat. Considerat el "rei de la xocolata", el seu imperi inclou la fabricació de llaminadures, plantes d'automoció o un canal de televisió. També té dues societats offshore a Xipre i Holanda, controlades per Roshen, el grup empresarial del qual n'és el màxim propietari. L'oposició li demana que dimiteixi.

Mega Star de Messi, sense funcionar

El futbolista argentí Leo Messi i el seu pare Jorge Horácio Messi són beneficiaris de la societat Mega Star Enterprises Inc. registrada l'agost de 2012 a Panamà i utilitzada per facturar els seus drets d'imatge des del juny de 2013, just després que es destapés que el jugador podria haver evadit més de quatre milions d'euros entre 2007 i 2009.

 L'empresa està inactiva i mai ha tingut comptes corrents oberts i els ingressos derivats de l'explotació dels drets d'imatge ja van ser declarats davant d'Hisenda, assegura l'entorn de l'astre. El despatx Cuatrecases analitza l'eventual interposició d'accions legals contra els mitjans que han difós la notícia. Pendents de judici i després de pagar 53 milions l'any 2014 a Hisenda per declaracions complementàries de 2012 a 2012, aquestes acusacions, asseguren els seus advocats, són falses i injurioses. 

La Reial Societat, guanya i s'esquitxa

La Reial Societat va gestionar directament societats offshore i comptes bancaris en paradisos fiscals per pagar la fitxa dels jugadors estrangers: Nihat, Kovacevic, Westerveld, Korkut, Karpin, Schürrer y Asper. Les societats offshore es van tancar quan els jugadors van abandonar el club. El conjunt basc ha desmentit algunes de les informacions i ha destacat mitjançant un comunicat que des de l'any 2009, quan la Hisenda de Guipúscoa va realitzar una inspecció, estan complint les obligacions tributàries. Els últims cinc anys que s'ha enfrontat a Anoeta contra el Barça, han guanyat quatre cops i n'han empatat un altre. 

Els drets d'imatge del campió Crivillé

El campió del món de motociclisme el 1999, Alex Crivillé, va cobrar els drets d'imatge i marca des de la societat Pro Best S.A registrada el 2000 per Mossack Fonseca a les Illes Verges. Conegut com el "noi de Seva", perquè llavors residia legalment a Suïssa i segons assegura el seu assessor, pagava tots els impostos corresponents. L'últim intermediari va ser una societat holandesa, Racinvest, a qui se li van cedir els drets d'imatge a Europa sota la legislació holandesa però que finalment va tancar el 2006, quatre anys després que Crivillé tornés a Espanya per retirar-se. 

El passaport dels besnéts de Franco

Dos besnéts de Franco, Francisco Franco Suelves i el seu germà Juan José, van firmar l'1 de juny del 2012, com a directors de dues societats, Vamfield Alliance Limited i Malini Investments Limited, establertes a les Illes Verges. Malgrat que tots dos germans van firmar i lliurar el passaport al bufet Mossack Fonseca, Juan José ha explicat que "és un ignorant de l'assumpte" i no sap per què apareix el seu nom allà. El seu pare i nét del dictador, Francis Franco, ha assegurat que "no és una cosa tan tremenda tenir societats a Panamà" alhora que explica que és legal i està regularitzat. Ja fa més de dos anys que totes dues empreses estan tancades. 

Una dotzena de la família Domecq

Dotze membres de l'aristocràtica família Domecq haurien estat clients del bufet Mossack Fonseca i van gestionar quatre comptes a Suïssa mitjançant la societat Irnconada Investments Groups, activa del 2005 fins al 2010. Del conjunt de la família, destaca especialment Micaela Domecq Solís-Beaumont, esposa de Miguel Arias Cañete, comissari europeu d’Acció pel Clima i Energia, la qual ja ha assegurat que tots els seus ingressos estan declarats a Espanya sense negar, però, que controlés l'empresa offshore mentre estava operativa. Germans, cosins i cunyats sembla que també hi estan involucrats. 

Blesa, un altre cop

L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa apareix vinculat en qualitat d'apoderat a la societat Danforth Investment, creada el 1989 a les Illes Verges. L'objectiu era constituir una empresa i realitzar grans inversions a Espanya. En concret, li va servir per crear Danforth Ibérica el 1992, empresa a Espanya que compta avui amb un capital social de més de 700.000 euros. Al cap d'un any va ser substituït com a administrador de la mercantil espanyol per José Maria Montoto Cañas, molt pròxim al PP. Blesa, que va presidir la caixa madrilenya durant una dècada fins al 2009, segueix imputat pels actes irregulars de la gestió de Caixa Madrid, com les targetes Black.  

L'art 'offshore' dels Picasso i els Thyssen

La família Thyssen-Bornesmiza que posseeix el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid té una empresa offshore de la qual les autoritats fiscals espanyoles en "tenen ple coneixement", assegura un dels advocats de la família. El bufet Mossack Fonseca és l'encarregat d'ajudar, en aquesta mena de societats, a famílies molt vinculades a l'art com els Nahmad, el magnat xinès Wang Zhonjun o fins i tot la néta del pintor malagueny Pablo Picasso, Marina Ruiz-Picasso, la qual resideix a Suïssa i era propietària de tres empreses offshore i accionista d'una altra. Una de les societats encara està operativa. 

La falta d'experiència dels germans Almodóvar

El cineasta i productor, Pedro Almodóvar i el seu germà, Agustín Almodóvar, van passar a controlar el 1991 la societat Glen Valley Corporation establerta a les Illes Verges i creada gràcies al despatx Mossack Fonseca. Va ser diluïda tres anys després. Asseguren haver-ho fet per "falta d'experiència" i això, ha convertit la seva última pel·lícula Julieta en una estrena clarament agredolça. Mentrestant, el cap de comunicació de la productora Deseo dels germans Almodóvar, Javier Giner, ha assegurat que ambdós "estan al corrent de les seves obligacions tributàries".

Imanol Arias explica que ja ha passat tot

Imanol Arias, el popular actor de la sèrie Cuéntame cómo pasó, va administrar, sense cap mena de limitació, la societat Trekel Trading Limited amb un capital de 44.000 euros repartits en 50.000 accions. Creada el 1998 a l'illa Niue pel seu agent Luis Cánovas i dissolta el 2000, va comptar en tot moment, amb l'assessorament del despatx Mossack Fonseca. Un dels seus representants ha assegurat que·està al corrent de les seves obligacions tributàries", pel que ell mateix explica que està molt tranquil i molt feliç. 

Les acrobàcies de Jackie Chan

L'actor i director mundialment conegut Jackie Chan sembla que no només fa acrobàcies d'alt risc a les pel·lícules, sinó també al món de les finances. D'aquesta manera, s'ha pogut saber que Chan, que acaba de complir 62 anys, consta com a accionista de sis societats obertes a partir del 2005 i establertes a les Illes Verges, on complien la funció de gestionar els seus ingressos. 

El Palauet de Kubrick

El ja desaparegut director nord-americà Stanley Kubrick, va controlar tres empreses offshore registrades a les Illes Verges vinculades a la propietat d'un antic palauet de Herforshire datat del segle XVIII i on va viure durant els últims anys de la seva vida. L'entramat inclou actius familiars i guanys de la carrera de Kubrick com grans èxits com El Resplandor, La jaqueta metàlica o La taronja mecànica. Després de morir l'any 1999, les seves filles s'han convertit en les propietàries de l'edifici i el terreny on està enterrat el seu pare.