La tensió que hi ha entre les institucions de l'Estat arran de la detenció i posterior alliberament del president Carles Puigdemont a Sardenya està derivant en una guerra pública. Si ahir el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena tornava a demanar que dilluns la Justícia italiana extradeixi Puigdemont i desqualificava l'Advocacia de l'Estat per haver negat que les euroordres estiguin actives, avui la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha sortit a replicar públicament Llarena i ha defensat els seus advocats.

Llop ha defensat que l'Advocacia de l'Estat ha actuat amb "pulcritud" i absolut "respecte" a la doctrina del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) respecte a l'assumpte de Puigdemont. En declaracions a Canal Sur Radio (CSR), la ministra ha estat preguntada pel fet que l'instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem ha remès un escrit al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser en el qual assegura que l'euroordre contra Puigdemont està vigent i que no ha estat suspesa pel plantejament de la qüestió prejudicial, al contrari del que va acreditar l'Advocacia de l'Estat davant la Justícia europea.

Escrit d'al·legacions

 

Llop ha volgut deixar clar, abans de res, el seu "respecte absolut" al procediment judicial tant de les autoritats judicials espanyoles com de les italianes, però ha explicat que el que va fer l'Advocacia de l'Estat en el seu escrit d'al·legacions va ser "reproduir la doctrina reiterada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que diu que quan hi ha una qüestió prejudicial s'ha de paralitzar el procediment".

La ministra ha recalcat que l'Advocacia de l'Estat ha actuat amb una "absoluta pulcritud i amb respecte a la doctrina del Tribunal de Justícia de la UE", i ara cal esperar a veure què decideixen els tribunals italians sobre quina és la situació del president català a l'exili, i si segueix vigent tant la seva immunitat com l'euroordre.

L'opinió de la jutgessa italiana

 

Respecte a les decisions del jutge Llarena, Llop ha indicat que el magistrat, dins de la seva instrucció, ha d'adoptar totes les mesures que ell consideri que són "necessàries i pertinents per a la bona fi del procediment". "Ell s'ha pronunciat i ho ha fet saber a la jutgessa italiana, que ara també ha de donar opinió", ha apuntat.

Llop ha insistit "l'absolut respecte" del Govern al que decideixin els tribunals i que l'Advocacia de l'Estat ha actuat amb absolut "respecte" a la doctrina del Tribunal de la UE i amb "pulcritud".