Un lletrat ofès i la secretària general del Parlament que treu foc pels queixals. Aquest és darrer capítol del culebrot que va esclatar al Parlament arran la notícia que 21 funcionaris s’han acollit a una jubilació anticipada amb el sou íntegre que oferia la Cambra a treballadors del 60 anys amb un mínim de 15 d’antiguitat, les anomenades llicències d'edat.

La notícia la va publicar el diari Ara dilluns passat i el nou protagonista que ha irromput aquest matí al serial és un dels lletrats de la Cambra, Antoni Bayona, que és a més col·laborador d’aquest mitjà i va ser lletrat major del Parlament i, per tant, bon coneixedor de les seves interioritats. Bayona s’ha sentit ofès perquè atribueix a la secretària general, Esther Andreu, uns comentaris “inapropiats” durant la darrera reunió de la Mesa en què considera que se li atribuïa la responsabilitat d'haver filtrat la informació.

Bayona viola la normativa

Tan enfadat estava Bayona que ho ha proclamat en una carta que ha fet arribat a la Mesa i ho ha explicat davant de tots els micròfons que se li han posat al davant des d'on, a més, ha acusat el Parlament de falta de transparència. I aquí pren forma les acusacions de la secretària general contra el lletrat.

En un episodi inèdit de batalla pública entre els alts funcionaris de la Cambra, la secretària general ha fet un comunicat de resposta en què nega rotundament les acusacions de Bayona i defensa la professionalitat i dedicació dels treballadors del Parlament. “Vull destacar la imparcialitat de la pràctica totalitat dels funcionaris”, apunta a més de lamentar el dany fet a la institució.

A partir del tercer paràgraf la secretària general, màxima responsable del funcionariat a la Cambra, envesteix directament contra Bayona al qual acusa d’haver fet declaracions durant al ple a la ràdio i la televisió, la qual cosa contravé la normativa de la Cambra que exigeix als funcionaris “la deguda discreció sobre els afers que coneguin per raó de llur càrrec, i no fer ús de la informació obtinguda per a benefici propi”. Andreu acusa l'exlletrat major de menysprear la feina dels companys i de insinuacions impròpies d’un servidor públic.

A més, la secretària general nega que s’hagi amagat informació sobre les retribucions dels funcionaris. “A l’escrit, el lletrat es posa en una posició de superioritat jurídica i moral, considerant-se en possessió de la veritat, sense acceptar les diverses interpretacions que poden contenir els textos de naturalesa jurídica, i no assumint cap mena d’implicació en el bloqueig de l’Òrgan de Garantia del Dret d’Accés a la Informació del Parlament del qual forma part”, retreu.

No només això, responsabilitza Bayona del bloqueig d’aquest òrgan que ha de garantir la transparència arran de la seva actitud i comportament “vers una altra membre d’aquest òrgan”.

Fins aquí, de moment, el capítol d'avui.

A la imatge principal, el lletrat del Parlament Antoni Bayona / Europa Press