El catedràtic de Psicologia Joan Guàrdia ha pres possessió aquest dimarts com a nou rector de la Universitat de Barcelona (UB). En el seu primer discurs ja com a rector, Guàrdia ha afirmat que el repte que assolien ell i el seu equip és "majúscul" davant la situació "límit" que ha generat la pandèmia.

"Sembla difícilment qüestionable que vivim un dels desafiaments mai viscuts per la nostra generació", ha manifestat. Guàrdia ha expressat la seva voluntat d'entomar els problemes a curt termini que ha generat la Covid però al mateix temps posant les bases per construir la universitat del futur.

Guàrdia ha assegurat que en el moment de presentar-se no era realment conscient del moment històric en què podia assumir el rectorat. Un moment marcat per les "profundes transformacions" que ja s'apuntaven i que s'han accelerat com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Aquest marcarà segons Guàrdia, "un abans i un després de les universitats en general i de la UB en particular".

El rector ha afirmat que la universitat "no és aliena a un futur incert" i ha insistit que la pandèmia ha posat en evidència que calen canvis però que aquests han de ser "cooperatius i reconèixer la pluralitat d'actors i perspectives" perquè siguin perdurables. "No venim a imposar cap canvi a ningú sinó a impulsar un canvi amb i per a tothom", ha manifestat.

Guàrdia ha fet referència a una governança descentralitzada, la participació de tots els actors que conformen la UB i l'aposta per continuar sent "referent" internacional.

Nous pressupostos i avaluacions

En el curt termini, ha indicat que gestionaran "la inèrcia" sense iniciar grans revolucions amb un curs ja començat i en plena pandèmia. Sí que ha expressat que vol aprovar uns nous pressupostos, resoldre litigis i "garantir el millor funcionament possible de les avaluacions" del primer trimestre i organitzar les del segon. De fet, durant l'acte s'han pogut sentir crits d'un grup d'estudiants que demanaven exàmens online en la situació actual de la pandèmia.

D'altra banda, Guàrdia s'ha marcat realitzar un bon diagnòstic de la situació de la UB i preparar el curs 2020-2021, com a "veritable punt de sortida" del seu projecte. Aquest se sustenta en els següents eixos: sistemes de gestió descentralitzada, transformació tecnològica, estabilització i carrera professional, internacionalització, condicions de treball, eliminació de barreres de gènere, universitat inclusiva i els estudiants com a centre d'atenció.

El nou rector ha tingut un record per Jordi Matas, membre del seu equip i expresident de la sindicatura de l'1-O. "Se centrarà en donar resposta a situació injusta que li ha tocat viure i això obliga a postergar la seva presència aquí", ha manifestat, al temps que ha desitjat que acabi aviat el "malson".