La Guàrdia Civil està demanant informació a 31 ajuntaments sobre documentació relacionada amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre a petició de la Fiscalia, segons diverses fonts. Entre els ajuntaments on s'han personat agents del cos policial hi ha els d'Oliana, Tàrrega, Alpicat i Almacelles, tots ells a les comarques de Lleida.

En concret, estan demanant als secretaris municipals que els entreguin una còpia dels documents en suport al referèndum que hagin redactat. També s'han demanat tots els documents sobre la cessió de locals per l'1-O.

La petició d'informació s'emmarca en les darreres jornades de setge policial i judicial a Catalunya, també en l'àmbit municipal. Més de 700 alcaldes han de declarar davant la Fiscalia després d'haver expressat la intenció de cedir locals i donar suport a l'1 d'octubre. Avui mateix, han de declarar diversos alcaldes, com el de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i de Deltebre, Lluís Soler, i també ho farà a Madrid el de Tortosa, Ferran Bel, per la seva condició d'aforat com a diputat del Congrés dels Diputats. 

712 alcaldes

El requeriment fet per la Guàrdia Civil se centra en els documents de suport al referèndum que van ser signats per alcaldes i regidors d'arreu de Catalunya. Una acció que no només s'ha fet en els 31 ajuntaments on avui s'ha requerit informació, sinó en un total de 712 municipis ara mateix investigats per la Fiscalia.

Entrada a Oliana

Entre aquests ajuntaments hi ha el d'Oliana, on els agents haurien arribat cap a tres quarts de deu del matí, tal com ha explicat l'alcalde d'aquest municipi, Miquel Sala. 

La Guàrdia Civil s'hi ha presentat amb una ordre del fiscal de Lleida per a la secretària de l'Ajuntament, demanant documentació sobre l'1-O. En aquell moment, l'alcalde Sala -el primer de tots a ser citat als jutjats- no era al consistori, ja que es trobava davant del jutjat de la Seu d'Urgell donant suport al batlle de Bellver de Cerdanya (Cerdanya), que havia estat citat a declarar.

Aquesta és la primera vegada que la Guàrdia Civil entra en un ajuntament per requerir documents sobre l'1-O i n'ha marxat sense emportar-se'n res.

A Tarragona via fax

D'altra banda, diversos ajuntaments de Tarragona han rebut requeriments, via fax, on se'ls demana que facin arribar tota la documentació relacionada amb la possible cessió de locals. 

El requeriment sol·licita als Ajuntaments que facilitin còpia dels decrets que el consistori hagi pogut aprovar per donar suport al referèndum o altres resolucions o informes jurídics vinculats a la cessió de locals municipals.