La Guàrdia Civil s'ha presentat aquest matí a la comissaria dels Mossos a Lleida.

Fonts policials han confirmat a ElNacional que es tracta d'un tràmit judicial per ordre del Jutjat d'Instrucció 4 de Lleida. 

El jutge, segons fonts judicials, ha demanat a la Guàrdia Civil que accedeixi a les gravacions de la centraleta de comunicacions de Mossos de Ponent durant l'1-O, unes hores abans i unes hores després. A més, ha demanat diferent documentació.

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida té obertes diverses investigacions des del mateix 1 d'octubre. És una investigació oberta d'ofici per desobediència a les mesures acordades per la magistrada instructora de la sala Civil i Penal del TSJC en el marc de la querella presentada per Fiscalia contra el Govern.

Mercedes Armas, recordem, indicava el divendres 29 de setembre que “impedir fins l'1 de octubre la utilització dels locals o edificis públics –o aquells en què s'hi faci qualsevol tipus de servei públic- per a la preparació de la celebració del referèndum” i “requisar tot el material relacionat amb el referèndum que estigués en disposició d'introduir-se, o es trobés dins els locals o edificis, inclosos els ordinadors que constitueixin l'objecte o instruments dels delictes que s'investiguen”).

A Lleida no es va tancar cap col·legi electoral i es va permetre la votació. Per aquest motiu, el mateix dia del referèndum el Jutjat de Guàrdia ja va obrir diligències d'ofici.

A més, aquest mateix jutjat va rebre 4 querelles de particulars per les actuacions policials.

La investigació està sota un estricte secret de sumari i s'ha obert en paral·lel a la de Gandesa en què, el dilluns, el jutge va ordenar exactament el mateix. La Guàrdia Civil va entrar a l'edifici del 112 de Reus per demanar, també, les gravacions dels Mossos de l'1 d'octubre.