Un centenar de militants de Guanyem Badalona, el partit majoritari del Govern de la ciutat, ha escoltat avui com els seus quatre regidors i l'alcaldessa Dolors Sabater han donat explicacions per la gestió que es va fer del 12 d'Octubre, arran de l'acte de desobediència en l'obrir l'Ajuntament malgrat la prohibició judicial. Ahir es va reunir el consell de debat polític i avui, ja amb l'alcaldessa a Badalona, han convocat la militància. El resultat ha estat que Sabater ha aconseguit que la militància fes pinya amb l'equip de govern, en un moment polític delicat.

El govern de Badalona havia signat un acord amb els sindicats que permetia els treballadors triar si volien fer festa o no el dia de la Hispanitat. Però la Delegació del govern espanyol va recórrer als tribunals per aturar-ho. Tot i que en un primer moment, quan el jutge va determinar que l'Ajuntament no podia obrir, els representats del Govern –Oriol Lladó, alcalde accidental (ERC), i José Téllez tercer tinent d'alcalde (GB)– van dir que no obririen les oficines amb treballadors municipals i que atendrien els ciutadans al carrer, finalment el 12 d'Octubre, els regidors van obrir les oficines i José Téllez va estripar la resolució judicial davant els mitjans de comunicació, en un acte rupturista.

L'alcaldessa, de viatge a Colòmbia, va estar informada en tot moment de les decisions que es prenien, segons han explicat fonts de Guanyem Badalona a El Nacional, i avui, ja retornada a Badalona, ha intervingut en l'assemblea que s'ha fet amb la militància a la seu de la formació al barri de la Salut. Assemblea, en diumenge, 24 hores després de l'arribada de Sabater a la ciutat, per donar explicacions en un acte que ha acabat amb el suport unànime a la gestió que van fer els quatre regidors del govern que van estar al capdavant de la gestió del 12-O

L'assemblea, oberta als militants, però tancada a la premsa, ha escoltat la "llarga" explicació que han fet els regidors, segons els assistents a la reunió. I ha seguit amb un llarg torn, també, d'intervencions dels militants. "Hi havia moltes paraules demanades". Alguns dels militants, però, no han volgut parlar en l'assemblea. Són els que s'han mostrat més crítics amb l'acció de Govern. 

La reunió, que ha durat una hora i mitja, ha acabat amb aplaudiments i crits de "Sí que es pot" i "Tots i totes guanyem Badalona".

El portaveu de Guanyem Badalona i membre del secretariat permanent, Alfredo Amestoy, ha explicat a El Nacional, al final de la reunió, que hi hagut "unanimitat a la gestió dels regidors de Govern" en les decisions que es van prendre i les accions que es van fer el 12 d'octubre. I això inclou l'estripada de la resolució judicial per part de José Téllez davant el mitjans de comunicació. Tot i que abans de començar, fonts de la direcció del partit, han admès a aquest diari que el gest de Téllez estripant la resolució "ens l'hauríem pogut estalviar".

L'assemblea però es veu reforçada per les adhesions a un manifest que s'està promovent de suport al govern de Badalona, que ja compta amb més de 200 signatures de càrrecs electes.

Entre els convocats avui, i presents a la reunió, hi havia l'ex-regidor Javier López, de Podem, que va dimitir fa uns mesos i que, segons ha explicat ell mateix, no es prodiga gaire a les assemblees. També molts simpatitzants i militants de la CUP que formen part de l'assemblea de Guanyem Badalona, els més partidaris de la desobediència.

La formació ha tancat files amb els seus regidors i han volgut tancar l'assemblea amb un sopar a peu dret. Tres quarts d'hora després, i un cop ja havent menjat alguna cosa i intercanviat opinions amb diversos militants, Dolors Sabater ha sortit del local acompanyada dels quatre regidors: José Téllez, Laia Sabater, Fátima Taleb i Francesc Duran. Tots cinc han encarat el Passeig de la Salut avall sense fer declaracions. "No farem declaracions", ha dit Téllez, mentre Dolors Sabaté, ha matisat que els propers dies compareixerà públicament per exposar tot el que pensa respecte a la gestió del 12-O.

ERC i IC-V incòmodes

Sobre els sis regidors que el 12 d'octubre van obrir l'Ajuntament pesa ara l'ombra de la denuncia penal que ha presentat el PP local per desobediència i els moviments de l'oposició per intentar, encara que no sumen en nombre de regidors, un govern alternatiu.

Àlex Mañas d'ICV-EUiA es va desmarcar del 12-O des del primer moment, igual que ho va fer l'any passat i ha declarat públicament que Badalona s'ha convertit en un  "circ mediàtic, que retroalimenten el PP i els independentistes". 

ERC, que va estar gestionant la situació, i que ostentava l'alcaldia en aquell moment, davant el viatge de Dolors Sabater a Colòmbia, s'ha mantingut en tot moment ferma amb les decisions que es van prendre però l'alcalde accidental Oriol Lladó es desmarcava de l'acció de Téllez en directe a la Televisió de Badalona.

 

En el rerefons hi ha l'ombra de Xavier Garcia Albiol, l'exalcalde. Ha qüestionat en tot moment el pacte i que tot i que divendres va tirar per terra les aspiracions del PSC de presentar una moció de censura i fer un govern alternatiu, i aquest dilluns compareixerà en roda de premsa per parlar del seu posicionament envers la situació que s'ha generat a la ciutat a partir del 12-O.