L'alcalde electe de Guadiana del Caudillo (Badajoz), el socialista Francisco Moreno, ha anunciat que la seva primera mesura tot just prendre possessió del càrrec serà el canvi del nom del poble i l'eliminació dels vestigis franquistes.

Moreno prendrà possessió el proper 15 de juny i una o dues setmanes després té previst convocar una sessió plenària extraordinària per complir amb la llei de memòria històrica, segons ha informat Efe.

El PSOE ha guanyat les eleccions municipals en aquest poble de colonització per majoria absoluta, la qual cosa li ha donat sis regidors, davant els cinc obtinguts per Vox, mentre que el PP no ha obtingut representació.

Vox, segona força

Els socialistes han sumat 828 vots, 656 Vox i 66 el PP. Es dóna el cas que el candidat de Vox era l'anterior alcalde del PP, que es va canviar expressament de partit per poder defensar millor el nom del dictador feixista.

Moreno ha atribuït la victòria al "malestar" existent amb l'alcalde, ja que ha anteposat la seva "croada personal" sobre la memòria històrica als interessos del poble.

Deixar de ser "un poble franquista"

En aquest sentit, ha assenyalat que el nom de la localitat era "per tots els llocs" i que tota la gent els tenia catalogats "com un poble franquista".

A la sessió extraordinària portaran el canvi del nom del municipi, que passarà a denominar-se únicament Guadiana, i la retirada dels vestigis franquistes. En concret, la placa i l'àguila de Sant Joan que són a la façana de l'Ajuntament. La placa recorda que Francisco Franco va inaugurar el maig de 1951 la primera fase de construcció d'aquest poble.

A més, segons ha indicat, estudiaran si retiren el recurs que va plantejar Pozo davant del Tribunal Suprem contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura d'octubre de 2018 que els obligava a retirar els vestigis franquistes, després d'una denúncia de l'Agrupació Local del PSOE.

Després d'aconseguir la independència de la ciutat de Badajoz el 17 de febrer de 2012, els veïns van decidir dies després en una consulta popular que es mantingués el nom del poble, l'opció per la qual van apostar 495 dels 817 votants.

Pozo ha mantingut un contenciós judicial amb la Diputació de Badajoz, presidida pel socialista Miguel Ángel Gallardo, arran de la retirada de subvencions al poble per part d'aquesta institució per incomplir la llei de memòria històrica.