El líder del PP, Pablo Casado, ha comès un error jurídic a l'acusar el president espanyol, Pedro Sánchez, de cometre "alta traïció" per la forma com negocia amb Catalunya, perquè només pot ser d'aquesta manera si no és Espanya. D'aquesta manera ho assenyala el Codi Penal espanyol, que atribueix el delicte a una acció d'una potència estrangera o a favor d'ella. A Casado l'ha traït el subconscient?

El Codi Penal parla de l'alta traïció en els articles 581-597, i sempre fa referència a un país exterior. A no ser que Catalunya ja sigui considerada un país estranger diferent d'Espanya, l'acusació del PP no pot tenir en aquest sentit base legal.

En aquests articles, el Codi Penal assenyala que "l'espanyol que induís una potència estrangera a declarar la guerra a Espanya o es concertés amb ella amb aquesta finalitat, serà castigat amb una pena de presó de 15 a 20 anys". Afegeix que serà castigat amb la pena de presó de dotze a vint anys: "1r L'espanyol que faciliti a l'enemic l'entrada a Espanya, la presa d'una plaça, lloc militar, buc o aeronau de l'Estat o magatzems d'intendència o armament. 2n L'espanyol que sedueixi o reuneixi tropa espanyola o que es trobi al servei d'Espanya, perquè es passi a les files enemigues o deserti de les seves banderes estant en campanya. 3r L'espanyol que recluti gent o subministri armes o altres mitjans eficaços per a fer la guerra a Espanya, sota banderes enemigues", assenyala.

El Codi Penal entra després en més supòsits però sempre sota aquest criteri internacional. "Serà castigat amb la pena de presó de dotze a vint anys: 1r L'espanyol que prengui les armes contra la Pàtria sota banderes enemigues. S'imposarà la pena superior en grau al qual obri com a cap o promotor, o tingui algun comandament, o estigui constituït en autoritat. 2n L'espanyol que subministri a les tropes enemigues cabals, armes, embarcacions, aeronaus, efectes o municions d'intendència o armament o altres mitjans directes i eficaços per a hostilitzar a Espanya, o afavoreixi el progrés de les armes enemigues d'una manera no compresa en l'article anterior. 3r L'espanyol que subministri a l'enemic plans de fortaleses, edificis o de terrenys, documents o notícies que condueixin directament al mateix fi d'hostilitzar a Espanya o d'afavorir el progrés de les armes enemigues".

Els altres articles fan referència als casos de guerra contra Espanya per part d'altres països i també fan menció dels estrangers residents.