El Govern ha responsabilitzat el Senat de posar "cada vegada més difícil" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui comparèixer davant de la Cambra alta per defensar les al·legacions contra la suspensió de l'autogovern per la via de l'article 155 de la Constitució. L'executiu, a través del conseller de Presidència, Jordi Turull, ha insistit que la voluntat del president és acudir al Senat, però ha recordat que hi ha convocat un ple del Parlament dijous, al qual també ha de ser present, la qual cosa fa materialment molt complicat poder acudir també a Madrid tenint en compte els dies que ofereix la Cambra.

Mentre el conseller responia en aquests termes durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern a les qüestions sobre la compareixença de Puigdemont al Senat, s'ha sabut que la Cambra alta havia decidit oferir un debat entre Puigdemont i l'executiu de Mariano Rajoy. El conseller de Presidència ha insistit que no hi ha "cap mena de por" al debat i que la qüestió no és la forma de la compareixença sinó voluntat real del Senat que es pugui fer.

"Al principi tot eren facilitats i ara tot són canvis. Se'ns va dir que era dimecres, o dijous fins a les 12 hores. Ara queda encavalcat al mig del ple del Parlament. No entenem per què hi ha aquest canvi de criteri. La voluntat és ser-hi, però estem començant a deduir que hi ha la voluntat que sigui impossible", ha lamentat.

Moment molt delicat

Turull ha començat la compareixença advertint que no avançaria res sobre la resposta política del Govern a l'aplicació del 155 perquè la voluntat de l'executiu és consensuar-ho amb JxSí. "La unitat és bàsica. Són moments molt delicats i transcendents", ha advertit.

"Nosaltres som consellers perquè ens va nomenar el president, i al president el va escollir un Parlament democràticament escollit. El que convé i interessa saber al país és la resposta política", ha reiterat davant les qüestions sobre la continuïtat del Govern un cop s'aprovi la posada en marxa de l'acord de suspensió, segons el qual tant el president com el vicepresident i els consellers seran apartats dels seus càrrecs.

Resposta jurídica

Sí que ha avançat Turull la resposta jurídica que plantejarà l'executiu. En primer lloc, un conflicte de competències davant del Tribunal Constitucional, per considerar que les mesures plantejades per l'Estat "sobrepassen tots els límits". Així mateix, un cop es rebin les al·legacions, el president presentarà un recurs d'empara, per una qüestió de formes, atès que, entre altres coses, s'haurà pronunciat la comissió abans d'escoltar el Govern.

Davant del Tribunal Suprem es presentaran recursos per via contenciosa administrativa, perquè es declari nul l'acord del Consell de Ministres perquè "depassa la voluntat del legislador" i es demanaran mesures cautelaríssimes perquè es produeixi la suspensió d'aquest. Els consellers també presentaran recurs per vulneració dels seus drets fonamentals.

En relació a l'advertiment del ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que el govern espanyol està disposat a utilitzar la força per restablir l'ordre constitucional, Turull ha lamentat que "és molt trist que el seu vocabulari només quedi encaminat en el camí de la intimidació i la violència. Queden molt retratats".