La conselleria d'Economia, liderada pel vicepresident Pere Aragonès, ha iniciat aquesta setmana la ronda de contactes amb els grups de l'oposició per abordar la negociació dels pressupostos de 2020. Aquesta tarda s'ha produït ja la primera reunió amb la CUP, on hi han participat Vidal Aragonès i Maria Sirvent, i està previst que durant els propers dies vagin passant la resta de grups. 

Segons fonts del departament, Aragonès té previst reunir-se amb tots els grups, també Cs i PP, malgrat que les possibilitats d'acord amb aquests dos grups siguin ínfimes. Per aquest dimecres estan citats els Comuns.

Ja la setmana passada el vicepresident es va reunir amb els grups parlamentaris que donen suport al Govern –JxCat i ERC–, i, paral·lelament, s'estan negociant també internament amb la resta de departaments de la Generalitat les diferents partides pressupostàries.  

Segons les mateixes fonts les trobades són encara molt "inicials" i la intenció és que en aquesta primera fase sigui de caràcter més "tècnic". Les reunions, comandades pel secretari general, Albert Castellanos, s'han fet per explicar les línies mestres dels comptes i ensenyar l'esborrany de pressupost del 2020.

La negociació es podria allargar un mes abans que els comptes siguin portats al Parlament per la seva tramitació, un tràmit que no es va arribar a fer l'any passat davant la falta de suport i l'evidència que serien tombats per la cambra.

Si no hi ha pressupostos, eleccions anticipades?

El vicepresident Aragonès va avisar diumenge passat de la necessitat d'aprovar els nous comptes i evitar tornar a prorrogar els de 2017, una situació que considera inassumible. De no aprovar-se els comptes, va advertir, hi podrien haver eleccions anticipades a Catalunya.

Una possibilitat que aquest mateix dimarts la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha negat que estigui sobre la taula, ja que defensa que confien en poder-los aprovar, i ha recordat que és competència del president de la Generalitat decidir si es convoquen o no eleccions.

Dins el Govern, però, tampoc no hi ha unanimitat sobre quins han de ser els principals socis. Mentre ERC mira els comuns i fins i tot el PSC, JxCat defensa que els nous pressupostos no haurien de comportar "renúncies nacionals" i aposten per intentar un acord amb la CUP.

De moment, malgrat l'anunci d'Aragonès d'incrementar la inversió social en 2.500 milions d'euros, cupaires i comuns es mostren cauts, tot i que amb voluntat negociadora, i esperen saber més detalls per posicionar-se. El PSC, per contra, assegura que no negociarà fins que Torra "renunciï a la ruptura".