La Generalitat revisarà la normativa que regula el dret d'admissió dels locals d'oci nocturn per dotar-la d'eines per prevenir les agressions sexuals, en el marc d'un protocol per aconseguir la "tolerància zero" amb aquests casos, que han augmentat el 30% el primer semestre del 2018.

Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Miquel Buch, després de la primera reunió del grup de treball del Pla de Seguretat contra les violències sexuals en espais d'oci, que inclou diferents administracions i entitats d'empresaris d'oci nocturn i de seguretat privada i que ha acordat reunir-se de forma quinzenal.

En roda de premsa, Buch ha anunciat que una de les primeres mesures acordades en la reunió d'avui és que el departament d'Interior revisi l'actual normativa que regula el dret d'admissió en les activitats d'oci "per dotar-los d'eines per prevenir aquestes violències". També incidiran en la formació en aquesta matèria per part dels professionals de la seguretat de Catalunya, ja siguin Mossos d'Esquadra, policies locals, vigilants municipals, vigilants de seguretat i altres categories de personal que intervenen en aquest tipus d'espais, com els controladors d'accés, segons Buch.

El conseller ha destacat que el Govern està "absolutament compromès" amb una societat moderna que tingui "tolerància zero i estigui lliure d'agressions sexuals".

El grup de treball que desenvoluparà aquest Pla de seguretat ha comptat amb representants d'associacions de l'oci nocturn privat, representants de la seguretat pública i membres d'associacions com l'Institut Català de la Dona.

Buch ha advertit que en els primers sis mesos d'aquest any han augmentat un 30% les denúncies per delictes contra la llibertat sexual en passar de 617, en els primers sis mesos del 2017, a 804 denúncies aquest any. El conseller ha matisat que aquestes dades es refereixen als fets "denunciats", per això el nombre pot ser més gran i també ha aclarit que l'augment d'aquest any es pot deure al fet que s'està començant a denunciar més, a causa de la menor "estigmatització" que pateixen les víctimes.

El conseller d'Interior ha afirmat que la creació d'aquest grup de treball sorgeix com una iniciativa per unificar les propostes que, des de les administracions locals com del sector privat de l'oci, han sorgit per implantar mesures per prevenir la violència sexual durant la nit. La principal proposta que el grup de treball ha plantejat en la primera reunió és la creació d'un protocol d'actuació per "prevenir" les agressions sexuals, "actuar" quan es detecti una possible situació i, en cas que es produeixi, "acompanyar" la víctima fins a les instàncies judicials.

El conseller ha ressaltat també la importància de la promoció de la formació en els agents de la seguretat pública i privada perquè rebin unes nocions específiques sobre com tractar situacions de violència sexual.

El director general de l'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, ha precisat que els professionals de seguretat del sector reben formació genèrica i la idea és formar-los en l'àmbit concret de les agressions sexuals.

Respecte a la revisió del dret d'admissió, l'actual normativa ja preveu que es prohibeixi o es retiri l'entrada a certes persones que agredeixin o insultin un altre usuari del lloc, però la idea és que es reculli específicament l'actuació en cas que s'atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona i es doti d'eines per combatre'l.

La presidenta de l'Institut Català de la Dona, Núria Balda, que també ha participat a la reunió i en la roda de premsa, ha aplaudit la iniciativa del Govern de crear un "protocol transversal" que coordini les polítiques municipals, en cas de concerts i festes locals, i la dels espais privats d'oci nocturn, com discoteques i bars.

El conseller de l'Interior ha anunciat que la pròxima reunió el grup de treball del Pla de Seguretat contra la violència sexual en espais d'oci s'ha fixat per a d'aquí a dues setmanes i que l'aplicació de les mesures podria demorar-se fins a setembre, en cas que finalment calgui modificar la normativa.