Els Jocs d'Hivern provoquen polèmica dins de Catalunya i però també fora. El Govern ha hagut de sortir avui a advertir de nou que la candidatura pels Jocs del 2030 "s'impulsa i es lidera" des de Catalunya. Ho ha fet en resposta a les declaracions públiques del president d'Aragó, Javier Lambán, que ha reiterat que no hi haurà Jocs d'Hivern al Pirineu si Aragó i Catalunya no impulsen un projecte en condicions d'igualtat. Lambán ha rebut avui el suport del president del COE, Alejandro Blanco, que s'ha expressat en termes similars. El passat mes de setembre va ser el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui va situar els dos territoris "en peu d'igualtat" per a l'organització d'aquest esdeveniment.

Aragonès té previst reunir-se aquest divendres amb el president de l'Aragó a Balaguer. Això no obstant, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, no ha volgut singularitzar la polèmica sobre els Jocs com a motiu de la reunió i l'ha emmarcada en les entrevistes que prèviament el president de la Generalitat ha mantingut amb els responsables dels executius de Balears, València i Andorra. Demà, a més, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que té al seu departament la responsabilitat del projecte dels Jocs d'Hivern del 2030 es reunirà amb el president del COE.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu i davant les reiterades qüestions sobre aquest tema, Plaja s'ha limitat a insistir que, tot i que serà Catalunya qui liderarà el projecte, es mantindrà "oberta a territoris que puguin desenvolupar aquelles disciplines que no es puguin fer a Catalunya". La portaveu no ha pogut concretar de quina manera la Generalitat aconseguirà imposar el seu parer ni quina resposta hi haurà si finalment no se'n surt i la candidatura s'acaba impulsant en peu d'igualtat.

Des del Govern es treu ferro a la polèmica, que s'atribueix a la situació preelectoral que es viu a Aragó. 

Consulta

No ha estat aquesta l'única polèmica sobre els Jocs a què ha hagut de respondre la portaveu al llarg de la roda de premsa. L'exigència del territori de ser escoltat ha tornat a copar bona part de les preguntes després que les comarques de Berguedà, Solsonès i Ripollès han reclamat que se'ls inclogui a la consulta convocada a l'Alt Pirineu i l'Aran. "La consulta es farà a aquesta vegueria, però el Govern parlarà amb tots els territoris que es vegin involucrats. Aquí ningú queda al marge", ha assegurat Plaja, que ha insistit que els Jocs són "una oportunitat a nivell de país i per a la marca Barcelona".

 

Ronda de contactes

D'altra banda, de cara al 14 de febrer, data en què l'any passat es van celebrar les eleccions que han portat a la constitució de l'actual Govern, Aragonès convocarà una nova ronda de reunions amb partits independentistes amb representació parlamentària, ERC, Junts i CUP, i també amb entitats independentistes.

"El president vol compartir amb aquestes forces la situació política actual i les perspectives pel 2022", ha argumentat Plaja, que ha situat la trobada com una voluntat de fer balança i analitzar les perspectives de futur. El 14 de febrer, a més, Aragonès pronunciarà una conferència, en què "vol posar en valor aquests resultats i l’entesa entre les tres forces i com abordar reptes de futur".

El president no ha participat avui presencialment a la reunió del Govern atès que s'ha registrat un cas de Covid al seu entorn familiar i hi ha intervingut telemàticament. Des de Presidència no s'ha avançat si demà podrà o no prendre part a la sessió de control al Parlament.