El govern espanyol ha decidit recórrer l'Acord de la Junta de Castella i Lleó que imposa el toc de queda i limita la mobilitat en la Comunitat des de les 20:00 hores, segons ha informat el Ministeri de la Presidència.

El govern de Pedro Sánchez "ha sol·licitat a l'Advocacia General de l'Estat que interposi recurs contenciós-administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem" en contra de Castella i Lleó per l'avançament del toc de queda, ja que és l'autoritat competent delegada disposada pel Reial Decret 926/2020,de 25 d'octubre. Aquest és el decret que va declarar l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades per la Covid-19. L'acord determina les hores de començament i acabament de la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn.

La Junta de Castella i Lleó va determinar el divendres avançar la limitació de la llibertat de circulació en aquesta regió a les 20.00 hores. No obstant això, el govern espanyol considera que aquesta decisió vulnera el decret que regula l'estat d'alarma que estipulava que l'horari nocturn seria entre les 23.00 i les 6.00 hores, al mateix temps que donava de marge a les comunitats autònomes per a poder avançar-ho fins a les 22.00 com a màxim.

L'Executiu considera que la regulació de la Junta de Castella i Lleó vulnera el Reial decret "que, en declarar l'estat d'alarma, va determinar expressament en el seu article 5 com a període per a les limitacions de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn el comprès entre les 23.00 i les 6.00, possibilitant tan sols que les autoritats competents delegades poguessin determinar en el seu àmbit territorial 'que l'hora de començament de la limitació prevista [....] sigui entre les 22.00 i les 00.00 hores i l'hora de finalització d'aquesta limitació sigui entre les 5.00 i les 7.00 hores'".

"En fixar com a hora de començament de la limitació les 20.00 hores, l'acord infringeix nítidament la regulació esmentada", assenyala el comunicat del govern espanyol, que afegeix: sense que tal infracció pugui negar-se acollint-se a les facultats de "modulació" atorgades a les autoritats competents delegades.

Castella i Lleó manté el toc de queda

Encara que el Govern hagi interposat el recurs davant el Suprem, la Junta de Castella i Lleó ha emès un comunicat en el qual manté vigent el toc, "en tant no quedi sense efecte pels mitjans establerts en la Llei", a més de lamentar que l'Executiu tracti d'"obstaculitzar" una norma que té com a "únic objectiu" "protegir" la vida i la salut de les persones i "reduir el més possible" el mal a l'economia.

En aquest sentit, i davant el recurs anunciat per Sanitat contra l'acord sobre el toc de queda, el Govern autonòmic recorda que la situació epidemiològica i sanitària és d'"extrema gravetat" a Castella i Lleó i en el conjunt d'Espanya. Així, lamenta que el Govern "tracti d'obstaculitzar" amb el seu recurs l'acció de la Junta, que, assenyala, té com a "únic objectiu" protegir la vida i la salut de les persones i reduir el més possible el mal a l'economia.

A més, assenyala que la decisió d'avançar l'hora del toc de queda a les 20 h està emparada, "segons defensen els serveis jurídics de la Junta de Castella i Lleó", que en el moment en què s'autoritza la pròrroga de l'estat d'alarma, s'acorda la modificació, d'una banda, dels articles 9 i 10 del Reial decret, incloent en la regulació de l'eficàcia de les limitacions, la seva possible modulació, flexibilització i suspensió, i d'altra banda, la pèrdua de l'eficàcia de l'exposat en l'article 5 quan l'autoritat delegada exerceixi aquestes facultats.