El govern de Pedro Sánchez descarta qualsevol altre referèndum sobre la independència de Catalunya, segons ha indicat el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Ha descartat d'aquesta manera qualsevol referèndum pactat. Bolaños ha respost així quan li han preguntat per la proposta dels comuns d'incloure al programa de Sumar precisament aquesta proposta, que la candidata Yolanda Díaz no ha acceptat.

"L'aposta del Partit Socialista a Catalunya és coneguda, i és pel diàleg. Nosaltres no compartim ni compartirem mai solucions velles i divisives", ha manifestat el ministre amb un llenguatge eufemístic, i ha recordat que a qui li "van fer" el referèndum de l'1-0 va ser al PP mentre governava Mariano Rajoy.

El ministre s'ha pronunciat sobre la qüestió després que el portaveu de campanya de Sumar, Ernest Urtasun, reafirmés que la posició dels comuns és "des de fa temps" la celebració d'un referèndum pactat, tot i que va matisar que és una proposta a llarg termini. Prèviament, Urtasun havia assenyalat que la proposta que portarà Sumar al programa electoral per a les eleccions generals del 23 de juliol és que se celebri una consulta a Catalunya per ratificar l'acord que sorgeixi de la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat, que no es reuneix des de fa mesos, tot i que havia de celebrar una trobada mensual.

Bolaños també s'ha mostrat convençut que la Catalunya del 2023 no s'assembla gens "afortunadament" a la que el govern de Pedro Sánchez va heretar el 2018. "És una Catalunya on ara, tant la convivència com el respecte als drets, està absolutament garantit”, ha indicat, en referència a la legalitat espanyola. Al parer seu, aquesta diferència es deu a la feina del govern de Pedro Sánchez i a la seva suposada aposta pel diàleg, i també a "no tornar a solucions velles, antiquades, absolutament divisives i que no solucionen res", ha insistit.

L’exalcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha intentat conciliar totes les posiciones i ha afirmat que els comuns tenen el seu “propi programa per Catalunya” i que aquest inclou un referèndum sobre una nova proposta de relació entre Catalunya i l’Estat espanyol. "Una cosa és estar integrats a Sumar i una altra que els comuns continuem sent els comuns”, ha afirmat Colau com a suport a les paraules de la cap de llista a Barcelona, Aina Vidal, on va defensar la inclusió del referèndum al programa electoral. Però l’exalcaldessa ha reivindicat que aquesta proposta de nova relació entre Catalunya i l’Estat s’ha de plantejar en el marc de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol i “evidentment, referendada pels catalans”.