El Govern no tanca la porta a la invitació de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que el president de la Generalitat, Quim Torra, pugui comparèixer a la Cambra baixa a exposar les seves propostes, però reclama més concrecions. "Estem parlant d’un debat monogràfic sobre la situació a Catalunya, sobre la manca de democràcia i vulneració de drets; sobre dret a decidir, que genera grans consensos a Catalunya?", ha interrogat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern.

La presidenta del Congrés ha convidat el president de la Generalitat en el marc d'un esmorzar informatiu a anar a la Cambra Baixa per explicar la seva posició i també "escoltar" la de la resta de partits polítics, i ha defensat que el diàleg s'abordi en les institucions i no només en els mitjans de comunicació.

"No ens tanquem, però volem saber més detalls. Estem oberts a tot el que sigui debat i diàleg", ha replicat Artadi, tot i que ha explicat que no han rebut cap invitació formal i que la proposta ha arribat mentre el Govern estava reunit per la qual cosa només en tenen coneixement a través de les declaracions públiques.

Amb tot, l'executiu no oblida que fa un any Carles Puigdemont va demanar una sala del Congrés per exposar les seves propostes però Pastor l'hi va denegar. Aleshores la presidenta de la Cambra va oferir una compareixença en comissió i amb votació. No hi va haver acord i finalment la compareixença no es va fer.

Artadi tampoc ha obviat el fet que aquest cop el PP, formació a la qual pertany Pastor, ja no està al govern i qui ocupa ara la Moncloa és el PSOE.

Igualment, la consellera ha demanat també aclariments a la proposta del president de Govern, Pedro Sánchez, sobre la convocatòria d'un referèndum sobre autogovern. Tot i que ha insistit que això no és el que està debatent la societat catalana -"el gran consens a Catalunya és sobre el dret a decidir", ha dit-, també ha advertit que Sánchez "s'ha quedat amb un titular sense saber exactament què és el que vol fer".

Artadi ha insistit que el marc de treball del Govern és "el diàleg i la negociació", la qual cosa no vol dir que l'executiu renunciï a la unilateralitat.

La reunió d'avui de l'executiu s'ha celebrat hores abans de la conferència que oferirà aquest vespre el president al Teatre Nacional i sobre el qual no s'ha parlat durant la reunió del Consell, segons Artadi. La consellera ha assegurat però, que la setmana passada Torra va avançar als membres del gabinet les línies mestres del discurs i que ha treballat el contingut també amb el vicepresident, Pere Aragonès.

Artadi ha anunciat que tot el Govern, inclòs el president, acudiran l'11 de Setembre a la manifestació de la Diada.