A trenta-tres dies per al referèndum, el calendari colla. El Parlament té les lleis de desconnexió sobre la taula pendents de ser aprovades i només dos plens abans de l'1 d'octubre on poder debatre-les.

La Llei del Referèndum, que li donarà validesa legal, ha d'estar aprovada necessàriament abans de l'1 d'octubre i Junts pel Sí també s'ha compromès a aprovar abans d'aquesta data la Llei de Transitorietat Jurídica, que exercirà com a "norma suprema de l'ordenament jurídic català" fins que s'aprovi la Constitució catalana. Una decisió fruit de les pressions d'ERC i la CUP davant alguns sectors del PDeCAT que apostaven per aprovar-la en cas que guanyés el 'sí' al referèndum. En tot cas, la gran incògnita és quina via es farà servir per aprovar les lleis de desconnexió i burlar les amenaces del Govern espanyol, que està determinat a impedir que arribin al ple. 

Iniciativa parlamentària

Una de les vies per aprovar les lleis de desconnexió sense trencar amb la legalitat espanyola seria a través de l'article 81.3 del Reglament del Parlament. "L’ordre del dia del ple pot ésser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres del Parlament, i també pot ésser alterat quan hi obliga el compliment d’una llei. Si s’hi ha d’incloure un assumpte, aquest ha d’haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d’ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta". Arribat el dia, Junts pel Sí i la CUP podrien, per exemple, demanar incloure la Llei del Referèndum a l'ordre del dia del ple i, per majoria absoluta, obviar els tràmits reglamentaris.

Per poder aplicar aquest article i debatre les lleis de desconnexió al ple, però, la Mesa del Parlament les ha d'admetre primer a tràmit. Aquest dimarts ha ajornat, per tercer cop consecutiu, la tramitació de la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat, que Junts pel Sí i la CUP van presentar al Parlament aquest dilluns. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, manté que es tracta de lleis complexes i recorda que els membres de la Mesa ja estan essent investigats per desobediència i prevaricació.

Des del PSC recorden que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) estableix que la tramitació de qualsevol llei ha de garantir d'un període d'esmenes així com també un temps per tal que els grups puguin demanar un dictamen al CGE. Tot i això, les recomanacions d'aquest òrgan no són vinculants i un acord "explícit" entre la majoria de Junts pel Sí i la CUP permetria aprovar les lleis en un sol ple i sense esmenes. "Amb una lògica de qui vol exercir el dret d'autodeterminació i és conscient que la normativa actual opera com a límit, evidentment es pot fer servir l'article 81.3 per aprovar les lleis de desconnexió", defensen des de la CUP.

Decret llei del Govern

Una altra de les opcions seria aprovar les lleis de desconnexió per decret llei, una arma del Govern "en cas d’una necessitat extraordinària i urgent, per dictar disposicions legislatives provisionals". L'Executiu de Carles Puigdemont no ho descarta, tot i que la CUP considera que ha de ser el Parlament qui aprovi aquesta llei.

"L'important no és el com, sinó el que s'està aprovant", ha assegurat aquest dimarts el portaveu del Govern, Jordi Turull, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Des de la CUP consideren que aquesta via només s'ha de tenir en compte en cas que hi hagi una "mesura repressiva del Govern espanyol contra els membres de la Mesa" i consideren que, de no ser així, la Llei del Referèndum s'ha d'aprovar al Parlament en tant que representant de la sobirania popular.

Abans de la Diada

L'altra incògnita és quan s'aprovaran aquestes lleis. Abans del referèndum el Parlament només té convocats dos plens: el de la setmana que ve i el dels dies 20 i 21 de setembre. Comptant amb les necessitats que requereix qualsevol procés electoral, el Parlament hauria d'aprovar la Llei del Referèndum en el ple del 6 i 7 de setembre. Aquest fet marcaria un punt d'inflexió i precipitaria el xoc amb l'Estat però permetria al Govern signar el decret de convocatòria i engegar la maquinària per tenir-ho tot llest l'1 d'octubre.

D'aquesta manera també es compliria amb l'exigència de la CUP, que considera que les lleis de desconnexió haurien d'aprovar-se abans de la Diada i abans de la campanya a favor del 'sí' en el referèndum, que començarà el 15 de setembre. "Cal deixar de banda l'estratègia de les astúcies i apostar per la transparència i l'autodeterminació, ja que només queden 33 dies i és molt poc per acabar de planificar i guanyar el referèndum", ha insistit la diputada anticapitalista Mireia Boya, que ha considerat el proper ple és el més adient per acabar "amb el processisme".