El Govern insisteix que "serà en allò que calgui" per fer costat als pagesos davant la sequera, però segueix sense quantificar els ajuts. La primera compareixença davant la premsa del nou conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després que aquest dilluns va prendre possessió del càrrec ha servit per insistir que fins que l'Estat no especifiqui com es repartiran els 276 milions d'euros que va aprovar el passat 11 de maig per als agricultors afectats per la sequera, el Govern no concretarà la part que el passat 12 de maig es va comprometre a aportar.

Mascort ha comparegut amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, el primer al qual ha assistit com a conseller des que va ser nomenat ahir pel president, Pere Aragonès, en substitució de la fins a ara titular del departament, Teresa Jordà, que abandona el Govern per concórrer a les eleccions generals com a número dos de Gabriel Rufián a les llistes d'ERC.

Sense concrecions

El relleu a la conselleria es produeix després que la persistent sequera, amb el tancament de comportes del Canal d'Urgell des del 25 d'abril, ha provocat les protestes dels pagesos tant per la pèrdua de collites com pel risc de perdre els arbres. El Govern espanyol va aprovar l'11 de maig un paquet de 276 milions per al sector i el Govern de la Generalitat es va comprometre l'endemà a complementar aquests ajuts. Això no obstant, l'executiu català argumenta que l'Estat encara no ha concretat com es distribueixen els ajuts, per la qual cosa no pot quantificar les aportacions que farà la Generalitat.

"L'Estat va decidir que hi posava 276 milions, però no ha dit en què. No sabem com es reparteixen. Per poder complementar hem de saber, primer, l'abast del mal que hagi fet la sequera; i segona, quina part dels diners de l'Estat van a cada un dels productes i territori", ha explicat el conseller, que ha enumerat el diferent impacte que ha tingut la sequera a diferents sectors com la vinya o la fruita o fins i tot dins d'un mateix sector en les diferents parts del territori, com és el cas de la collita de cireres. De la seva banda, els pagesos argumenten que haurien de disposar ja dels fons per poder respondre a l'emergència.

Guanyar-se la vida

"Nosaltres hi posarem el que faci falta. Hi serem en allò que calgui", ha garantit el conseller, després d'explicar que una comissió tècnica amb les organitzacions agràries analitzarà setmana a setmana l'afectació que la sequera està provocant per territoris i sectors.

En qualsevol cas, el conseller ha admès que el malestar dels pagesos i ramaders no és per la sequera, que només ha fet que contribuir a una situació en què "els costa molt guanyar-se la vida".