El Govern ha fixat en 33.113 milions d'euros el sostre de despesa no financera per als pressupostos de la Generalitat del 2023. Això representa 3.098 milions d'euros més que el sostre de despesa previst l'any passat, és a dir, un increment del 10.3% en un sol exercici. El conseller ha assegurat que aquest sostre de despesa ha de permetre elaborar uns "pressupostos expansiu", que creixeran "com fa molt temps que no creixien".

"La voluntat del govern és que siguin uns pressupostos que ens ajudin a reduir els efectes de la crisi i de l'increment del tipus d'interès", ha assegurat el conseller que ha insistit en la voluntat que els comptes estiguin aprovats per entrar en vigor l'1 de gener de l'any vinent. En aquest sentit, ha destacat el fet que el sostre de dèficit s'ha aprovat quinze dies abans que l'any passat i que, per tant, és un "bon calendari".

 

Negociacions

Pel que fa la negociació amb els grups per tirar endavant els comptes a la Cambra catalana, ha destacat que han començat a negociar amb PSC, comuns i CUP, per conèixer les "inquietuds i demandes" de les tres formacions. "La voluntat inequívoca del Govern és tenir el suport suficient per aprovar els pressupostos abans de Nadal. Espero que hi hagi aquest punt de generositat que ha de tenir el Govern però també de l'oposició per poder tenir uns pressupostos aprovats l'1 de gener", ha insistit.

Malgrat la insistència dels periodistes, el conseller ha evitat entrar a valorar la marxa de les converses, ni amb qui preferiria pactar els comptes. "No vull dir res perquè qualsevol cosa espatlla la negociació", ha admès.

Ingressos

Giró, que ha recordat que és una llei orgànica el que obliga a fixar el sostre de dèficit, ha concretat que la xifra del sostre de despesa s'obté a partir de l'estimació dels ingressos de la Generalitat per a l'any vinent, la qual cosa inclou les bestretes del model de finançament i la liquidació del model de finançament de l'any passat. Les bestretes augmenten 2.323 milions, un 11%, sobre els 21.057 milions de l'any 2022, i se situen en 23.380 milions; la liquidació també és positiva i se situen en 1.980 milions d'euros. En total seran 4.304 milions sobre l'import del 22.